Tudástár / Autópálya-matrica / Autópálya-matricák 2023-ban

Autópálya-matricák 2023-ban

2023.01.25. Carnotie


Az összes fontos változás egy helyen, amely az autópálya-matricákat érinti 2023-ban.

Autópálya-matrica árak 2023-ban

A 2023-as autópálya-matrica árak emelkedtek, de nem az infláció mértékének megfelelően és nem egységesen, ahogy azt korábban jelezték. Az éves matrica vásárlók 5%-os emelkedéssel szembesülnek, az éves országos matrica ára 49 190 forint, az éves megyei matrica ára pedig 5 720 forint.

Az időszakos matricák esetében viszont jóval radikálisabb emelkedésről számolhatunk be: a tíznapos matrica ára 44%-kal, a havi matrica ár 71%-kal  nőtt. Ennek okaként általában azt jelölték meg, hogy a döntéshozók szerettek volna a hazai matrica vásárlóknak kedvezni, és ezt ellensúlyozandó, inkább a turistáknak szóló időszakos matricákat sújtották magasabb árakkal.

Egy olyan megoldás azonban továbbra is fájóan hiányzik a rendszerből, amely lehetővé teszi, hogy időszakos utakat bonyolítsunk országosan, elfogadható áron. A korábban beharangozott 1 napos autópálya-matrica talán egy ilyen kompromisszumos megoldás lehet, a bevezetésésről azonban nem sok szó esett a közelmúltban. Annak ellenére se, hogy egy tavaly tavasszal végzett felmérés szerint a hazai autósok közel 40%-a áttérne erre.

A Carnotie oldalán a többi szolgáltatóhoz képest viszonylag alacsony szolgáltatói díjon vásárolhatsz autópálya-matricát. De ha szeretnéd a szolgáltatói díjat megspórolni,  akkor érdemes előfizetni a Carnotie autókezelésére, mert az extra funkciók mellett olyan kedvezményekben is részesülhetsz, mint amilyen a szolgáltatói díj nélküli matrica vásárlás. 

2022-es autópálya-matricák érvényessége

A 2022-es éves matricák érvényessége 2023. január 31-én éjfélig tart, aznap éjfélig érvényesen használhatóak az autópályákon. Fontos, ha az új évben is zökkenőmentesen használni szeretnéd az autópályákat, akkor időben vásárold meg az új matricá(ka)t!

Az előző évben, előre megvásárolt matricák érvényessége pedig most 2023. január 1-től kezdődött, ami 13 hónapnyi utazást tesz lehetővé a fizetős utakon. A számítás persze csak akkor működik, ha a következő évi országos matricát meg az érvényesség leteltével veszed meg, így a következő évtől kezdve mindig csak 12 havi érvényes utazással számolhatsz.

Időszakos matricák érvényessége: ha valaki havi matricát vásárolt például 2022. december 31-én, az még 2023. január 31-e éjfélig érvényesen használható az autópályákon, azaz az előző évi időszakos matricák érvényessége átnyúlik az új évre

Autópálya-matrica pótdíjak 2023-ban

Autópálya-matrica pótdíjak 2023-ban

A matrica nélküli utazást büntetik (sajnos ezt e sorok szerzője is megtapasztalta), függetlenül attól, hogy szándékosan mentél-e fel a pályára érvényes matrica nélkül, vagy csak elfelejtetted megvenni a matricát, vagy nem is voltál tudatában annak, hogy fizetős útra tévedtél.

Akkor is büntetésre kell számolnod, ha a matrica vásárlása közben elírtad a rendszámot. Ugyanakkor 1 karakternyi eltérés esetén a szolgáltató elnézőbb, és csak 1470 forintnyi pótdíjat kell fizetned.

A büntetés alapösszege D1 és D2 díjkategóriában 18 750 forint, amit 60 napon belül kell kiegyenlíteni, ellenkező esetben az emelt pótdíj már 74 970 forint. Az autóbuszok esetében a büntetés még magasabb: a B2 díjkategória alappótdíja 84 330 forint, az emelt pótdíj 337 290 forint. A pótdíjat kiválthatod éves országos matricával, igaz, itt egy egyedi elbírálási folyamaton is át kell esned. 

Rossz matrica típus vásárlása esetén nem kell számítanod pótdíjra, ha magasabb kategóriát vásároltál. Ellenben ha alacsonyabb kategóriájú matricát vettél a kelleténél, akkor is szerencsére csak egy kedvezményes, különbözeti pótdíjat kell megfizetned. 

Megyei matrica, vármegyei matrica - melyiket keressem a jövőben?

A megyék neve vármegyére változott, és joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy melyiket keresd most vagy a jövőben. Úgy tűnik, hogy a pályamatricák kapcsán ez nem okozott nagy változást. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. saját oldalán "megyei matricák" szerepelnek, és más szolgáltatók, híroldalak és blogok szintén továbbra is ezt a megnevezést használják, így arra bátorítunk, te se térj el az eddigi megszokott keresésedtől, amikor megyei matrica kapcsán vásárolnál vagy informálódnál.

Időszakos vagy éves autópálya-matricákat tervezel vásárolni 2023-ban?

Az áremelés ellenére is megéri nekem az időszakos matrica, mert évente 1-2 utam van, ami autópályát érint.
Egyértelműen az éves matricákkal járok jobban.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat