Tudástár / Gépjárműadó / Gépjárműadó befizetés 2023: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

Gépjárműadó befizetés 2023: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

2022.04.07. Ujj Péter Tamás


A közelmúltban módosultak a gépjárműadóra vonatkozó szabályok, így például változott a fizetendő adó mértéke és a befizetés határideje is. Cikkünkből minden fontos tudnivaló kiderül.

Regisztráld autódat a Carnotie alkalmazásban!

Miért kell fizetni? Mi a különbség a súlyadó, a teljesítményadó és a gépjárműadó között?

1992-ben vezették be a gépjárműadó megfizetésének kötelezettségét, hogy a gépjárműtulajdonosok és üzembentartók a motorizációval kapcsolatosan jelentkező közterhekből, illetve az útkarbantartáshoz és útfejlesztésekhez szükséges források bővítéséhez maguk is hozzájáruljanak.

Az adónem korábban súlyadóként volt ismeretes, miután mértékét a gépjármű megengedett legnagyobb össztömege határozta meg, alapját azonban ma már a jármű teljesítménye képezi, emiatt nevezik sokan - tévesen - teljesítményadónak. A hivatalos megnevezése azonban gépjárműadó, de bármelyik szót is hallod, ugyanarról a közteherről van szó.

gépjárműadó befizetés 2022

Hogyan tudom kiszámolni a gépjárműadó mértékét 2023-ban?

A gépjárműadó mértékét a személyautóknál a járműnyilvántartásban szereplő kilowattban megadott teljesítmény, valamint a gyártási év közösen határozza meg. A befizetendő adót az alábbi formula segítségével tudod kiszámolni, vagy használhatod a saját gépjárműadó kalkulátorunkat is.

  • a gyártás évében és az azt követő 3 naptári évben: 345 Ft / kW
  • a gyártás évét követő 4-7. naptári évben: 300 Ft / kW
  • a gyártási évet követő 8-11. naptári évben: 230 Ft / kW
  • a gyártási évet követő 12-15. naptári évben: 185 Ft / kW
  • a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő években: 140 Ft / kW

Az adózás rendjéről szóló törvény 2022. január elsejei módosulását követően a 2022-es évtől kezdődően a gépjárműadó bekerült azon adónemek körébe, amelyeket kerekítés nélkül, forintra pontosan kell megfizetni.

Hogyan tudom a gépjárműadót befizetni 2023-ban?

Azon magánszemélyek, akik pénzforgalmi számla nyitására nincsenek kötelezve, fizethetnek készpénzátutalási megbízással (sárga csekk), banki átutalással, személyesen az ügyfélszolgálaton bankkártyával vagy az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerben (EFER) is. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett, áfakörbe beletartozó egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok azonban kizárólag saját belföldi pénzforgalmi számlájukról, utalással rendezhetik a befizetést.

Hogyan lehet a gépjárműadót befizetni online?

A gépjárműadót utalással a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára lehet megfizetni.

Korábban a helyi önkormányzatok szedték a gépjárműadót, ma már az adóhatósághoz tartozik. Kiemelten fontos, hogy az online átutalási felület közlemény rovatába fel kell tüntetni az adószámot vagy az adóazonosító jelet, hogy az adóhatóság összekapcsolhassa a befizetett összeget az adózó személyével.

Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer gépjárműadó

Online befizetést házibankos átutalással vagy bankkártyás fizetéssel a már említett, ügyfélkapus regisztrációhoz kötött Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerben is lehet eszközölni. Ennek működéséről itt olvashatsz bővebben.

Mi a gépjárműadó befizetésének határideje 2023-ban?

Főszabály szerint a gépjárművek után évente kell adózni, az adó befizetése évente két részletben történhet meg. A gépjárműadó beszedésének kötelezettsége 2021-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe került. 2023-ban szokás szerint március 15-ig kell befizetni az első, és szeptember 15-ig a második részletet. Az adózók befizethetik egy összegben is a kirótt adót, ám ez semmilyen kedvezménnyel vagy előnnyel nem jár. 

A Carnotie rendszere figyelmeztet téged a befizetési határidőkre, a pontos összeget pedig kiszámolhatod az oldalon található kalkulátorral (Új esemény hozzáadása > Gépjárműadó menüpont).

Mi történik, ha valaki késve rendezi a gépjárműadót?

Késedelmes teljesítés esetén, a hatályos jogszabályok értelmében az adózó késedelmi pótlék megfizetésére kötelezhető. A késedelmi pótlék mértéke a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal megemelt értéke, amelyet minden egyes napra felszámol a NAV, ha valaki kicsúszik a határidőből. 

Az adóhátralékról az adóévet követő naptári év elején küld értesítést az adóhatóság. Amennyiben a hátralék mértéke a késedelmi kamatokkal együtt sem haladja meg az ezer forintos összeget, a tartozásról nem küldenek értesítést és öt év elteltével elévül. Abban az esetben azonban, ha a hátralék mértéke meghaladja az egy évi teljes adótétel mértékét, az adóhatóság kezdeményezheti a gépjármű lefoglalását és kérvényezheti a forgalomból történő kivonását.

Adóhátralék felhalmozását annak céljából is érdemes elkerülni, mert egy esetleges hitelfelvételnél a pénzintézet elutasíthatja a kérelmet, ha az igénylőnek adó- vagy bármilyen más köztartozása, esetleg járulékfizetési elmaradása van az adóhatósággal szemben.

Hogyan lehet rendezni a gépjárműadó-elmaradást?

A tartozás rendezése abból a szempontból kissé macerás, hogy a gépjárműadó elmaradt részletét (részleteit) a szokásos módon, az 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlájára kell elutalni, ám a megállapított késedelmi pótlékot már a NAV Késedelmi pótlék bevételi számlájára (10032000-01076985) kell befizetni. A közlemény rovatokba mindkét esetben fel kell tüntetni az adószámot vagy az adóazonosító jelet.

Mit tehetek, ha késve kaptam meg a gépjárműadó kiszabásáról szóló határozatot?

Rendszerint az év első két hónapjában küld értesítőt vagy határozatot az adóhivatal az érintetteknek, hogy mindenki időben gondoskodhasson a részletek befizetéséről. Új forgalomba helyezés esetén - amely lehet külföldről származó használt autó, újonnan vásárolt gépkocsi vagy ismét forgalomba helyezett használt autó - a NAV időarányosan kötelezi a tulajdonost vagy üzembentartót a gépjárműadó megfizetésére. 

A határozat ebben az esetben is a megszokott formátumban és a szokásos határidők megjelölésével érkezik, azaz könnyen előfordulhat, hogy valaki a második részlet befizetésének határideje után, azaz szeptember közepét követően kapja kézhez a levelet. Ebben az esetben azonban nem a jelölt dátum, hanem a határozat véglegessé válása számít, amely a kézhezvételt követő 15. napon következik be miután lejár a fellebbezési határidő.

Eladtam az autót, ki fizeti be utána a gépjárműadót?

A gépjárműadót mindig annak kell fizetnie, aki az év legelső napján üzembentartóként vagy tulajdonosként szerepelt a járműnyilvántartásban. Ennek értelmében hiába adtad el például tavasszal az autód, egész évre a te kötelességed befizetni a gépjárműadót.

Használt autót vettem, be kell jelentenem a NAV-nál? Mikortól kell fizetnem gépjárműadót?

Ha használt autót vásárolsz, nincs bejelentési kötelezettséged az adóhatóság felé. Az év közben vásárolt gépjárművek után legelőször csak a következő naptári évben kell adót fizetned, a vásárlás évében még nem. Ha azonban a gépjármű ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból vagy külföldről származik, az adófizetési kötelezettség a forgalomba helyezést követő hónap első napjától keletkezik és időarányosan neked kell befizetned az év hátralévő részére is.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Forrás:
NAV - Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat