Tudástár / Gépjárműadó / Gépjárműadó kisokos

Gépjárműadó kisokos

2022.03.24. Ujj Péter Tamás


Amit a gépjárműadóról tudni érdemes személyautó-tulajdonosoknak és üzembentartóknak.

Regisztráld autódat a Carnotie alkalmazásban!

Mi az a gépjárműadó?

Az 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról kimondja, hogy a motorizációval járó közterhek egyenletesebb elosztásáért, valamint az úthálózat karbantartásához és fejlesztéséhez szükséges források bővítésének érdekében gépjárműadót kell kivetni. Az adófajtát 1992-ben vezették be, igaz, akkor még súlyadó néven volt ismert és a helyi önkormányzatok szedték.

2007 óta már gépjárműadónak hívják, bár a köznyelvben – tévesen - teljesítményadóként is ismeretes. 2021 év elejétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozik, amely intézkedéssel a kormány célja az volt, hogy a bevétel a központi költségvetést gyarapítsa, támogatandó a koronavírus-járvány elleni védekezést. 

gépjárműadó határozat

Mi határozza meg a mértékét?

Személyszállító járművek esetében az adó kiszámításának alapját korábban a gépjármű önsúlya, ma azonban már a kilowattban meghatározott teljesítménye és években kifejezett kora képezi az alábbiak szerint: 

 • gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kw
 • gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kw
 • gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kw
 • gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kw
 • gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kw

Ehhez kapcsolódik, hogy az új szabályok értelmében az éves adót 1000 forintra kerekítve kell megfizetni oly módon, hogy a 499 forintra végződő éves díjat lefelé, az 500 forintra végződőt már felfelé kell kerekíteni. Az így kapott éves összeg osztódik el két egyenlő részletre. A NAV kalkulátorának a segítségével bárki gyorsan kiszámolhatja, hogy mennyit kell fizetnie.

Mikor kell fizetni?

A törvény szerint az adó megfizetésére évente kétszer van lehetőség. Az első részlet befizetésének határideje március 15., a második részleté szeptember 15. Ha valaki egyben szeretné befizetni az összeget tavasszal, megteheti, azonban ősszel visszamenőleg már nem lehet késedelmi pótlék fizetése nélkül kiegyenlíteni az elmaradt első részletet. A NAV minden esetben postai vagy elektronikus úton határozatban értesíti az adózókat a fizetés esedékességéről.

Hogyan kell fizetni?

A részleteket a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni utalással. Azok, akik postai úton kaptak határozatot, fizethetnek a levélhez mellékelt készpénzátutalási megbízással (csekkel) is.

Mi történik, ha valaki nem fizeti be a gépjárműadót?

Aki a gépjárműadó részleteit határidőre nem fizeti be, az a hatályos jogszabályok értelmében pótlék megfizetésére kötelezhető. Ennek mértéke a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal megemelt értéke, amelyet a határidőt követő minden egyes napra felszámol az adóhatóság. Amennyiben az adózó hátraléka meghaladja az egy évi adótételt, úgy a NAV kezdeményezheti a gépjármű forgalomból történő kivonását. 

e-BEV portál

Érdemes igénybe venni az adóhivatal e-BEV honlapját, ahol ügyfélkapus regisztrációval bárki egyszerűen lekérdezheti, hogy van-e elmaradása adóügyekben. Erre főképp akkor lehet szükség, ha valakinek egyéb támogatások igénybevételéhez szükséges a teljes adótartozás-mentesség. Az alábbi lépéseket követve tudod lekérdezni az adóegyenlegedet:

 1. Az e-BEV honlapon kattints a “Bejelentkezés a KAÜ-vel” gombra
 2. Az azonosításhoz válassz a lehetőségek közül
 3. A menüben kattints a “Szolgáltatások” opcióra, majd válaszd az “Adószámla és pótlékadatok\Adószámla” lehetőséget
 4. Indíts egy új lekérdezést az “Új lekérdezés” gomb segítségével
 5. A következő oldalon válaszd ki a keresési feltételeket és futasd a lekérdezést
 6. Először kattints az “Elkészült eredmények” linkre, majd töltsd le a kapott fájlt

Hogyan kell rendezni az adótartozást?

Az elmaradt gépjárműadó-részletet az 10032000-01079160 számú „NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számla” elnevezésű számlára kell utalással befizetni. A közlemény rovatban az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni, hogy a hivatal össze tudja kapcsolni a befizetett összeget a befizető személyével. 

Ezt követően ki kell számolni a késedelmi pótlék mértékét a NAV kalkulátorának a segítségével. Az összeget a NAV Késedelmi pótlék bevételi számlájára (számlaszáma: 10032000-01076985) tudod elutalni. Itt szintén meg kell adni a közlemény rovatban az adószámot vagy adóazonosító jelet. 

Érdemes észben tartani, hogy ha a kapott pótlékösszeg nem éri el az 1000 forintot, az adóhatóság nem küld értesítést a hátralékról, az elmaradás öt év elteltével automatikusan elévül. Ha viszont pótlékértesítő levelet küldtek (a tartozás mértéke meghaladta az 1000 forintot), akkor minden esetben követni kell az ott szereplő utasításokat a befizetés mikéntjével kapcsolatban. 

Kinek kell fizetnie?

A törvény szerint az adó alanya az a személy, aki a hatósági járműnyilvántartásban az év első napján magyar forgalmi rendszámmal (kivételek a CD, a CK, a DT, az OT és a Z betűjelűek) ellátott gépjármű üzembentartójaként, ennek hiányában tulajdonosaként szerepel. Év közben történt új forgalomba helyezés (új vagy külföldről származó használt autó) vagy ismételt forgalomba helyezés esetén annak kell fizetnie, aki a regisztráció hónapjának utolsó napján tulajdonosként vagy üzembentartóként szerepel a nyilvántartásban. Ekkor a fizetendő adó összege arányosítva, a forgalomba helyezést követő hónap első napjától az év utolsó napjáig hátralévő napok száma szerint kerül kiszámításra. A fizetési kötelezettségről az adóhatóság határozatot küld.

forgalmi

Az adókötelezettség megszűnése

A gépjárműadó megfizetésének kötelezettsége a forgalomba helyezés első napján keletkezik és mindvégig fennáll, amíg a gépjármű forgalomban van. Amennyiben tulajdonosi kérésre vagy hatósági eljárás keretében a gépjárművet kivonják a forgalomból, úgy az adófizetési kötelezettség az eljárás hónapjának utolsó napján szűnik meg. 

Ha a gépjármű jogellenesen kerül ki a tulajdonos birtokából (eltulajdonítják), akkor a rendőrségi jegyzőkönyvvel lehet kérvényezni az adófizetés szüneteltetését. Abban az esetben, ha a gépkocsi nem kerül vissza jogos tulajdonosához, az adófizetési kötelezettség az esetet követő év utolsó napján szűnik meg.

Adómentesség

A gépjárműadó megfizetése alól az adóalany számos esetben mentesülhet, amelynek részleteiről itt lehet tájékozódni. Általánosságban azonban elmondható, hogy a környezetkímélő (zöld rendszámos) gépkocsik tulajdonosainak nem kell gépjárműadót fizetniük, valamint egy autóig legfeljebb 13 ezer forint mentességet élveznek a mozgásukban korlátozott vagy fogyatékossággal élő személyek, illetve a velük egy háztartásban élő, őket szállító hozzátartozók is.

Ha nem szeretnél lemaradni a következő teljesítményadó befizetéséről, regisztrálj a weboldalunkon vagy töltsd le az alkalmazásunkat és kapj értesítőt az eseményről!

Egy kis segítség az emlékeztető beállításához:

 1. Az oldalon vagy az alkalmazásban add meg a menedzselni kívánt autód adatait
 2. Az “Események” fülön válaszd a “+” gombot
 3. A következő oldalon válaszd a “Teljesítményadót” és add meg a befizetés részleteit, majd mentsd el az eseményt
 4. Automatikusan beállításra kerül az emlékeztető, hogy a következő esedékesség (márc. 15. és szept. 15.) előtt  1 hónappal, majd 1 héttel, végül 1 nappal kapj értesítést a befizetés közelgő határidejéről 

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Hogyan szoktad befizetni a gépjárműadót?

Egy összegben, március 15-ig.
Két összegben, március 15-ig és szeptember 15-ig.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat