Tudástár / Használtautó adás-vétel / Miért fontos használt autó vásárlása előtt az alvázszám lekérdezésével ellenőrizni a jármű kártörténetét?

Miért fontos használt autó vásárlása előtt az alvázszám lekérdezésével ellenőrizni a jármű kártörténetét?

2023.07.21.


A használt autó vásárlása komoly döntés, amelyet alaposan meg kell fontolni. Az autó jelentős befektetést képvisel, ezért fontos, hogy megbízható és jó állapotú járművet válasszunk.

Ismerd meg a kiszemelt gépjármű előéletét, ne vásárolj zsákbamacskát! Kérd az ECDH professzionális járműelemzését még ma!

Még a külsőleg megkímélt autók mögött is rejtőzhetnek olyan károk és sérülések, amelyeket nem feltétlenül láthatunk szabad szemmel. Ezért kiemelten fontos az alvázszám lekérdezése és a jármű kártörténetének alapos ellenőrzése.

Az alvázszám egyedülálló azonosítója a járműnek, amely információkat tartalmaz annak gyártásával, eredetével és kártörténetével kapcsolatban. Az alvázszám lekérdezésével olyan adatokhoz juthatunk hozzá, amelyek segítenek az autó valódi állapotának és múltjának feltárásában. Ezáltal lehetőségünk nyílik elrejtett károk, balesetek vagy átalakítások felderítésére, amelyek befolyásolhatják az autó értékét és megbízhatóságát.

Az alvázszám lekérdezésének számos lehetősége áll rendelkezésünkre. Hivatalos járműtörténeti lekérdezéssel (JSZP), online járműtörténeti szolgáltatásokkal és kárjelentési adatbázisokkal is információhoz juthatunk. Ezek az eszközök segítenek felmérni a jármű múltját, beleértve az esetleges baleseteket, javításokat, karbantartásokat és visszahívásokat is.

Az alvázszám lekérdezése kiemelten hasznos a járművásárlás folyamatában, mivel segít megelőzni kellemetlen meglepetéseket és veszteségeket. A blogposzt további részeiben részletesen kifejtjük az alvázszám lekérdezésének folyamatát, a költségeket, valamint az előnyöket és korlátokat, amelyekkel szembesülhetünk. Ezek az információk segítenek Önnek abban, hogy tudatosan és biztonságosan válasszon használt autót, amely megfelel az elvárásainak és igényeinek.
 

Töréskáros autó helyett inkább vegyél egy Kárkereső jelentést
Alvázszám lekérdezés otthonról

Mi az az alvázszám?

Az alvázszám, más néven járműazonosító szám (VIN), egy egyedi azonosító kód, amely minden járműhöz egyedileg hozzá van rendelve. Ez a szám a jármű gyártásakor kerül kiosztásra, és tartalmazza az autó gyártóját, típusát, gyártási helyét, gyártási évét, valamint egyéb információkat.

Az alvázszám általában a jármű vázon, motortérben vagy az ajtókeret belső részén található. Ez egy hosszú (17 karakter), betűkből és számokból álló kombináció, amely pontosan meghatározza a jármű azonosítását. Az alvázszám fontos szerepet tölt be a jármű azonosításában és dokumentálásában, és lehetővé teszi az autó kártörténetének nyomon követését.

Az alvázszám által hordozott információk között szerepelnek a jármű gyártója, modellje, karosszériatípusa, motor típusa és mérete, valamint a gyártás helye és ideje. Emellett az alvázszám segítségével lehetőségünk van beazonosítani az autó felszereltségét, opcionális extráit és egyéb gyártói specifikációkat.

Az alvázszám egyfajta járműi "személyi szám", amely segíti a járművek egyértelmű azonosítását és nyomon követését a gyártás, értékesítés és kárjavítás során. Az alvázszám nyomtatott vagy gravírozott formában található a járművön, és megbízható forrás az autó eredetének és előéletének feltárásához.

A következő fejezetben részletesen megvizsgáljuk az alvázszám lekérdezésének jelentőségét a jármű kártörténetének ellenőrzésében. Megismerjük, hogy milyen információkat tartalmazhat az alvázszám, és hogyan segít ez az azonosító kód az autóval kapcsolatos adatok és események feltárásában.

Az alvázszám jelentősége a jármű kártörténetének ellenőrzésében

Az alvázszám és a jármű azonosítása

Az alvázszám kulcsfontosságú információkat tartalmaz a jármű azonosításához. Ez a kód egyedileg azonosítja a járművet, és lehetővé teszi a pontos azonosítást a gyártó, a típus, a gyártási év és más specifikációk alapján. Az alvázszám alapján könnyen megállapítható, hogy a jármű eredeti állapotában van-e, vagy esetleg átalakításokon esett át.

Az alvázszám begyűjtése

Az alvázszám lekérdezésének első lépése az alvázszám begyűjtése. Ez az az egyedi azonosító kód, amelyet a jármű vázon, motortérben vagy ajtókeret belső részén találunk. Fontos, hogy pontosan másoljuk le az alvázszámot, hogy ne legyenek benne elütések vagy hibák. Az alvázszám egy 17 karakter hosszú kombináció betűkből és számokból. Ha rendelkezésre áll a jármű forgalmija, akkor onnan is kinézhetjük az alvázszámot.

Az alvázszám lekérdezésének lehetőségei

Hivatalos járműtörténeti lekérdezés

A hivatalos járműtörténeti lekérdezés (JSZP) lehetőséget nyújt a jármű részletes előéletének megismerésére. A rendszám alapján kérhetünk le hivatalos dokumentumokat, amelyek tartalmazzák az autó regisztrációs adatait, korábbi műszaki vizsgák adatait, a magyarországi töréskárokat 2019 után, részletes adatok nélkül. Ez a fajta lekérdezés megbízható, de erősen korlátozott információkkal lát el minket a jármű múltjáról, és segít eldönteni, hogy érdemes-e tovább lépni a vásárlási folyamatban. Nem tudjuk meg a JSZP-ből, hogy mi történt az autóval külföldön (ha onnan származik), illetve hogy 2019 előtt volt-e balesete Magyarországon.

Online járműtörténeti szolgáltatások

Az online járműtörténeti szolgáltatások széles körben elérhetőek és könnyen használhatóak. Ezek a platformok lehetővé teszik az alvázszám alapján való lekérdezést, és átfogó adatokat nyújtanak a jármű kártörténetéről. A szolgáltatások általában részletes jelentéseket, baleseti előzményeket, szervizelési információkat és egyéb fontos adatokat kínálnak. Az online járműtörténeti szolgáltatások gyors és kényelmes megoldást jelentenek az alvázszám lekérdezésére, de minden esetben csak díj ellenében elérhetőek.
 

Kárjelentési adatbázisok használata

A kárjelentési adatbázisok olyan adatokat tartalmaznak, amelyek rögzítik az autó balesetekkel, káreseményekkel vagy biztosítási kifizetésekkel kapcsolatos információkat. Az alvázszám alapján ezekben az adatbázisokban lehetőségünk van ellenőrizni, hogy volt-e a járművel kapcsolatos káresemény, amely befolyásolhatja az autó állapotát és értékét. Ezek az adatbázisok fontos eszközök a jármű kártörténetének feltárásában, és segítenek abban, hogy teljes képet kapjunk az autó múltjáról.

Miért fontos az alvázszám lekérdezése?

 

Rejtett károk és sérülések felderítése


Az alvázszám lekérdezése lehetővé teszi számunkra, hogy bepillantsunk a jármű rejtett kártörténetébe. Még akkor is, ha az autó külsőleg jó állapotnak tűnik, bizonyos sérülések vagy javítások elrejtve maradhatnak. Az alvázszám alapján elvégezett ellenőrzés során kiderülhetnek olyan tények, mint balesetek, összetörések, korábbi átalakítások vagy vízkárosodások. Ez segít elkerülni a meglepetéseket és a potenciális problémákat a későbbi időszakban, valamint lehetővé teszi, hogy tárgyalási alapot teremtsünk az árban.
 

Biztonságos és megbízható jármű kiválasztása

Az alvázszám lekérdezése segít abban, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a választott jármű biztonságos és megbízható. Az autó kártörténetének ellenőrzése fontos információkat nyújt a jármű múltjáról, beleértve a baleseteket, javításokat, szervizeléseket és visszahívásokat. Ez lehetővé teszi, hogy felmérjük az autó állapotát és potenciális problémáit, és így informált döntést hozzunk a vásárlásról. A biztonságos és megbízható jármű kiválasztása csökkenti a későbbi költségeket és kellemetlenségeket.
 

Áralku alapja

Az alvázszám lekérdezése segítséget nyújt az áralku során. Ha az alvázszám alapján derül fény olyan károkra vagy sérülésekre, amelyeket korábban nem ismertünk, akkor ez tárgyalási alapot teremthet az árban. Az ismeretek birtokában könnyebben tudjuk értékelni az autó állapotát és kockázatait, és ezáltal jobb pozícióba kerülünk a tárgyalás során. Az alvázszám lekérdezése lehetővé teszi, hogy alaposan átgondolt és megalapozott döntést hozzunk az ár és az autó értéke kapcsán.
 

Az autó eredetének ellenőrzése

Az alvázszám lekérdezése révén ellenőrizhetjük az autó eredetét. Ez segít meggyőződni arról, hogy az autó nem lopott vagy illegális úton szerzett. Az alvázszám alapján kapott információk összevetése a hivatalos iratokkal és dokumentumokkal biztonságot nyújt a vásárlás során. Az autó eredetének ellenőrzése megakadályozza, hogy olyan járművet vásároljunk, amelynek kétes múltja van, és ezáltal jogi problémákba ütközhetünk.
 

Szakértői vélemény vagy autószerelő bevonása

Amennyiben további biztonságot szeretnénk a jármű állapotával kapcsolatban, érdemes szakértői véleményt kérni vagy egy autószerelőt bevonni az alvázszám ellenőrzésébe. Ők részletesebb vizsgálatot végezhetnek az autó állapotáról, beleértve a jármű szerkezetét, festését, motorját és egyéb fontos elemeket. A szakértői vélemény vagy autószerelői bevonás további információkat nyújthat a jármű állapotáról és a lehetséges problémákról.
 

Alvázszám lekérdezésének költségei

Hivatalos járműtörténeti lekérdezés költségei

Az alvázszám lekérdezése a JSZP-n keresztül díjmentes. Általában a hivatalos járműtörténeti lekérdezés adatai megbízhatóak, azonban csak a magyarországi eseményekre terjed ki, és a káreseményekkel kapcsolatosan csak erősen korlátozott adatokat szolgáltat.  Nem ad adatot a külföldi káreseményekről, a kár nagyságáról és helyéről, se a sérült alkatrészekről. 
 

Online járműtörténeti szolgáltatások költségei

Az online járműtörténeti szolgáltatások kényelmes alternatívát jelentenek az alvázszám lekérdezéséhez, azonban ezek általában díjköteles szolgáltatások. Az árak és a csomagok változhatnak az egyes szolgáltatók és az elérhető információk alapján. Érdemes körültekintően megvizsgálni a különböző online szolgáltatásokat, hogy megtaláljuk az igényeinknek legmegfelelőbbet, és figyelembe kell venni a költségeket a választás során.
 

Járműszemle költségei

Amennyiben a személyes ellenőrzésre és szakértői véleményre támaszkodunk az alvázszám lekérdezése során, meg kell fontolnunk a járműszemle költségeit is. Az autószerelő vagy szakértő bevonása komolyabb költséget jelenthet, ami általában függ az adott szakember munkadíjától és a vizsgálat mélységétől. Bár ezek a költségek hozzájárulhatnak a jármű alaposabb vizsgálatához és a vásárlási döntés megalapozásához, fontos szem előtt tartani, hogy ezek extra kiadások lehetnek a vásárlási folyamat során.
 

Ár-érték arány és fontolóra veendő tényezők

Az alvázszám lekérdezése során a költségek mellett figyelembe kell venni az ár-érték arányt is. Az alvázszám lekérdezésével járó költségek összehasonlítása a szolgáltatások minőségével és a kapott információk alapján segít meghatározni, hogy mennyire érdemes befektetni az alvázszám lekérdezésébe. Fontos, hogy a megbízhatóságot és a részletes információkat szem előtt tartsuk, hogy biztos döntést hozhassunk a jármű vásárlásával kapcsolatban. Pár ezer forintos költség azonban eltörpül a használt autók milliós árához képest, másrészt meggyorsítja a megfelelő jármű megtalálásának folyamatát. Otthonról több autót is ellenőrizhetünk, majd csak a legígéretesebb állapotút kell elmenni megnézni személyesen is, vagy elvinni szerelőhöz.
 

Alvázszám lekérdezés előnyei és korlátai

Előnyök

Biztonságosabb autóvásárlás

Az alvázszám lekérdezése kritikus szerepet játszik a biztonságos autóvásárlásban. Az alvázszám alapján nyert információk lehetővé teszik számunkra, hogy feltérképezzük a jármű múltját és kártörténetét. Ez segít elkerülni olyan autók megvásárlását, amelyek súlyos baleseteket szenvedtek, vagy súlyos szerkezeti problémákkal rendelkeznek. Ezáltal minimalizálhatjuk a kockázatot és növelhetjük a vásárlói biztonságot.
 

Károk és visszahívások elkerülése

Az alvázszám lekérdezése lehetővé teszi számunkra, hogy feltárjuk a jármű esetleges károsodásait és a gyártó által visszahívott részeket. Ez segít megelőzni olyan járművek vásárlását, amelyek súlyos szerkezeti problémákkal vagy hibás alkatrészekkel rendelkeznek. Így elkerülhetjük a későbbi költséges javításokat és meghibásodásokat.
 

Megbízhatóbb járműértékelés

Az alvázszám lekérdezése lehetővé teszi a jármű alaposabb értékelését. Az alvázszám alapján nyert információk alapján megbízhatóbb képet kaphatunk a jármű állapotáról, a vezetett karbantartásokról és a szervizelési előéletről. Ez segít abban, hogy realisztikusabb árat állapítsunk meg és jobban megértsük az adott jármű értékét.
 

Korlátok

Hiányzó vagy hibás adatok lehetősége

Az alvázszám lekérdezésekor előfordulhat, hogy nem minden esetben érhető el teljes körű vagy pontos információ. Bizonyos esetekben a jármű adatainak rögzítése hiányos lehet, vagy a rendszerben hibás adatok találhatók. Ezért fontos, hogy ne csak az alvázszám alapján hozzunk döntést, hanem más forrásokat is figyelembe vegyünk.
 

Nem minden probléma nyilvánvaló az alvázszámban

Bár az alvázszám lekérdezése sok értékes információt nyújt, fontos tudni, hogy nem minden probléma vagy károsodás ellenőrizhető nyilvánvalóan az alvázszám segítségével. Bizonyos esetekben lehetnek rejtett problémák vagy javítások, amelyek nem kerültek dokumentálásra. Ezért fontos az alvázszám lekérdezése mellett más járműellenőrzési módszereket és szakember véleményét is igénybe venni.
 

Egyéb fontos szempontok a használt autó vásárlásakor

Általános járműállapot-ellenőrzés

Az alvázszám lekérdezése mellett fontos az általános járműállapot-ellenőrzés is. Ez magában foglalja a jármű külső és belső vizuális ellenőrzését, beleértve a karosszéria állapotát, a festést, a kilométeróra állását, az abroncsok állapotát stb. Az általános járműállapot-ellenőrzés segít felmérni a jármű általános állapotát és az esetleges hiányosságokat.
 

Szakszervizben átvizsgálás

Ajánlott egy szakszerviz átvizsgáltatni a választott járművet. Egy szakszerű szervizvizsgálat során alaposan átnézik a jármű mechanikai részeit, beleértve a motor, a fékrendszerek, az elektromos rendszerek stb. Ez segít azonosítani a rejtett hibákat vagy problémákat, amelyeket az átlagos vásárló könnyen figyelmen kívül hagyhatna. Egy szakszerviz átvizsgálás megbízhatóbb képet adhat a jármű állapotáról.
 

Jármű dokumentumok ellenőrzése

A jármű dokumentumainak alapos ellenőrzése is kulcsfontosságú lépés a használt autó vásárlásakor. Ellenőrizni kell az összes szükséges dokumentumot, mint például a forgalmi engedélyt, a műszaki vizsgát, a rendszámokat stb. Bizonyosodni kell arról, hogy minden dokumentum érvényes és megegyezik a jármű adataival. Ez segít elkerülni az esetleges problémákat vagy jogi vitákat a későbbi időszakban.
 

Összegzésül

Az alvázszám lekérdezés jelentősége

Az alvázszám lekérdezése kiemelkedően fontos lépés a használt autó vásárlása előtt. Az alvázszám alapján felfedezhetjük a jármű kártörténetét, sérüléseit, korábbi javításokat és egyéb releváns információkat. Ez segít megvédeni magunkat a potenciális csalásoktól és vásárlói kockázatoktól, valamint növeli a vásárlói biztonságot.

Az előnyök és korlátok áttekintése

Az alvázszám lekérdezésének számos előnye van. Biztonságosabb autóvásárlást tesz lehetővé, segít elkerülni a sérült járműveket és problémás alkatrészeket. Emellett megbízhatóbb járműértékelést biztosít, ami fontos a vásárlók számára. Azonban figyelembe kell venni a korlátokat is, mint például hiányzó vagy hibás adatok lehetősége és a nem minden probléma nyilvánvaló megjelenése az alvázszámban.

Biztonságosabb és tudatosabb autóvásárlás

Az alvázszám lekérdezésével és a vázlatban említett egyéb fontos szempontokkal összefüggésben a vásárlók biztonságosabb és tudatosabb autóvásárlást végezhetnek. Az információk birtokában képesek lesznek felismerni a potenciális veszélyeket és problémákat, valamint alaposabb döntéseket hozhatnak az ár és az érték arányának tekintetében.

Az alvázszám lekérdezése és a vázlatban bemutatott szempontok figyelembevétele az autóvásárlás folyamatában segít minimalizálni a kockázatokat, csökkenti a meglepetések esélyét és garantálja, hogy a vásárlók megfelelően tájékozott döntéseket hozzanak. Ezáltal a vásárlók nagyobb bizalommal és elégedettséggel vásárolhatnak használt autót.
 

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat