Tudástár / Autógumi / Céges autó üzemeltetés KKV-k számára egyszerűen

Céges autó üzemeltetés KKV-k számára egyszerűen

2022.10.27.


Egy céges autó beszerzése és üzemeltetése sok megválaszolandó kérdést hoz magával: mit vegyünk, hol vegyük, hogyan vegyük - egyáltalán megvegyük-e, vagy inkább béreljük a céges autót? És ha már megvan a jármű, akkor hogyan tartsuk fenn, hogyan könyveljük a használatát, és az életciklusa végén hogyan adjuk el a cég autóját?

Céges autó vásárlása

Saját autó vagy céges autó?

Induló vállalkozásként talán ez az egyik első kérdés, ha szóba kerül a cégautó. A saját autó használata céges célra költségelszámolással jár valamilyen formában. Kiküldetési rendelvény, útnyilvántartás vagy menetlevél - valamilyen formában igazolni kell, hogy mennyit használtuk a saját autónkat céges célra.

Habár az üzemanyagszámla csatolása nem feltétele az elszámolásnak, de egy NAV ellenőrzés gördülékenyebb tud lenni, ha a cég nevére szóló üzemanyagszámlák az elszámolás mellékletét képezik.

Új céges autó vagy használt?

Használtautó cégautónak akkor jön szóba, ha a vállalkozásnak nincs elég forrása újautó vásárlásához, vagy forrását nem arra akarja használni. Használtautó vásárlása esetén az alacsonyabb beszerzési ár mellett az autó használati ideje alatt magasabbak lehetnek a fenntartási költségek, ez esetleg el is viszi a beszerzéssel elért megtakarítást. Ráadásul csak az az eladó tud áfás számlát kiállítani az eladó használt autóról, amelyik áfásan vette az autót. 

A spórolás kapcsán érdemes megfontolni a külföldről, pl. Németországból történő használtautó-vásárlást, hiszen itt a 19%-os német áfát kell megfizetni és nem a 27%-os magyart. Ehhez azonban érdemes megbízható használtautó-importőrt választani. A használtautók közül az alacsony szervizigényű gépjárműveket érdemes választani, és erősen ajánlott az autó előéletét körültekintően ellenőrizni. Vásárláskor mérlegelni kell azt is, hogy a finanszírozáshoz nehéz lehet külső forrást bevonni - függően a cég hitelképességétől, az aktuális hitelkörnyezettől.

TIPP: az alvázszám lekérdezésével azonnal ellenőrizheted egy korábbi törött autó előéletét.

cégautó finanszírozás
A lízing alternatíva lehet a saját tőke helyett

Cégautó finanszírozás

Ha szeretnél a céged számára gépjárműveket venni, akkor ezt megteheted saját tőkéből, banki/pénzügyi szolgáltatói hitelből - illetve szóba jöhet a lízing. Ennek a finanszírozási formának is megvannak a maga előnyei és hátrányai, de nézzük is őket sorban. 

Elsősorban érdemes tisztázni magát a szót, hogy mit is jelent a lízing. A lízing egy olyan eszközfedezetes finanszírozási forma, amikor a finanszírozás teljes futamideje alatt a Lízingbe Adó a finanszírozott lízingtárgy (jármű, gép, berendezés vagy ingatlan) tulajdonosa, azonban lízingdíj fizetése ellenében használatba adja azt a Lízingbe Vevő számára. Mindig a finanszírozó a tulajdonos és a lízingbe vevő az üzembentartó.

Cégautó finanszírozás - operatív lízing

Az operatív lízing vagy más néven tartós bérlet előnye, hogy megfelelő fizetőképességi mutatók mellett akár nincs is szükség hozzá önerőre, de alapvetően a klasszikus lízing formákhoz képest kijelenthető, hogy alacsonyabb az önerő igénye. A havi bérleti díj tartalmazhat akár mindent költséget és szolgáltatást (pl. a gépjármű szervizelését, autópálya-matrica díjak, stb.) is.

Jellemzően kétféle terméket értékesítenek az erre szakosodott vállalkozások, egyik az úgynevezett "mezitlábas" termék, mely csak a jármű biztosításait (casco+kötelező), adóit (cégautóadó és teljesítményadó) és a gépjármű amortizációját (jelemzően finanszírozás törlesztő részletét) tartalmazza.

Másik, kedveltebb termék, a teljeskörű bérlet, ez már tartalmazza az időszakos szervíz (olaj és szűrők cseréje például) és egyéb szervíz (fék, kuplung, gumi és egyéb kopó alkatrészek) díját is.

Az autópályamatrica a félreértések elkerülése végett szinte mindenhol alap, azaz minden bérletben benne van. A kiadások így tervezhetőek, nincs plusz költség. A gépjárművek tulajdonosa a bérbeadó cég, a futamidő végén visszaadod az autót, nem kerül a tulajdonodba. Ezért nem is egy kimondott finanszírozási termék, hiszen itt te csak tartósan bérled az eszközt.

Ezt a konstrukciót jellemzően vállalkozások veszik igénybe, mert alapvetően áfával terhelt termék - és az visszaigényelhető a vállalkozások számára. A havi díj összege 100%-ban elszámolható költségként, az ÁFA pedig a céges használat arányában (akár 100%-ig), de minimum 50%-ban visszaigényelhető (adott a lehetőség és van is befizetendő áfád). 

Nem kell bajlódnod az üzemeltetés során felmerülő gondokkal (autógumi cserék, szervizek figyelése, amortizáció, stb.) és ha a futamidő végén nincs szükséged a járműre, úgy a bérletet neked találták ki. Az operatív lízing előnyeit és hátrányait itt találod.

A nyíltvégű és zártvégű lízing egy pénzügyi lízing, mely a lízingbe vevő számára mérlegen belüli tétel. Ilyenkor a lízingtárgy bekerül a könyvelésedbe, te tartod azt nyilván és számolod el az amortizációt és a lízingdíjak kamatát költségként, a mindenkori számviteli törvényeknek megfelelően.

Cégautó finanszírozás - nyíltvégű pénzügyi lízing

A nyíltvégű pénzügyi lízing cégek esetében alkalmazható konstrukció, melynek lényege az ÁFA visszaigénylés, vagyis az önerő és a törlesztőrészletek tőketartalmának az áfája visszaigénylését teszik lehetővé. Az induló befizetés általában 20%-50% között alakul, a futamidő pedig 12-84 hónap. 

Vételi jog illet meg az eszközre, így az autó a futamidő lejártával megvásárolhatod maradványértéken, ami a jármű hasznos élettartama végén becsült piaci értéket jelenti. Ha nem élsz a vásárlással, akkor tőled független harmadik személy is megvásárolhatja a gépjárművet. A nyíltvégű lízing további jellemzőit a link mögött találod.

Cégautó finanszírozás - zártvégű pénzügyi lízing

A zártvégű pénzügyi lízingnél a lízingbevevő pedig csak üzembentartó (mint más lízingformáknál), tulajdonos csak a szerződés lejáratával lesz. Magánszemélyek és vállalkozások is igényelhetik a zártvégű lízinget, ahol a minimum kezdő befizetés 20%, a futamidő pedig 12-84 hónap. A havi lízingdíjakra nem rakódik ÁFA, ezért levonása nem is lehetséges. A futamidő végén az autó mindenképpen a tulajdonodba kerül. A gépjármű eszközként a céged könyveiben szerepel, költségként annak amortizációja számolható el. A zártvégű lízing jellemzőit kattintás után találod.

Céges gépjármű kezelés

Ha már megvannak a járművek, akkor miért bonyolítsuk a céges autók nyilvántartását, ha nincs rá szükség? Azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, akik szeretnék egy helyen gyorsan átlátni járműveik legfontosabb adatait és szeretnének segítséget kapni a karbantartáshoz, a Carnotie cégautó kezelője ideális választás.  

A Carnotie a céges járművek műszaki adatainak, kapcsolódó okmányainak és dokumentumainak gyors és egyszerűen hozzáférhető nyilvántartását  teszi lehetővé egy egyszerűen áltlátható grafikus felületen, asztali számítógépen és a mobiltelefonon keresztül is. 

Rendszerünkben az üzemeltetéssel kapcsolatos információk és költségek könnyen rögzíthetőek, illetve jármű és autópark szinten is gyorsan átláthatóak, a Carnotie Pro dátum és kilométer alapon működő emlékeztetői pedig megkönnyítik a gépjárművek karbantartását. Így nem marad el időszakos szerviz vagy akár biztosítóváltás. 

De nézzük részletesebben, hogy a céges gépjármű üzemeltetés során mire érdemes figyelni.

Céges autó biztosítás

A gépjárművekhez háromféle biztosítási termék közül lehet (kell) választani. Ezek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, a CASCO biztosítás, illetve a GAP vételár- és értékbiztosítás. Míg a kötelező biztosítás elengedhetetlenül szükséges, addig a két utóbbi opcionálisan választható. Egy felkészült autós akár mindhárommal rendelkezik, lássuk, mit kell tudni róluk!

Minden forgalomban résztvevő gépjárműnek - ahogy a nevében is benne van - rendelkeznie kell kötelező gépjármű felelősségbiztosítással (KGFB), mely az önhibából másoknak okozott anyagi károk megtérítésére nyújt fedezetet. Hiányában nem lehet az autóval közlekedni. 

Kevesen tudják, de a biztosítási kötvényt ma már nem kötelező magadnál tartanod az autóban. Ám mégis javasolt abban az esetben, ha biztosítót váltottál, mert az új kötvényszám csak némi késedelemmel jelenik meg a központi adatbázisban. A biztosítás megszüntetésére és új kötésére minden autótulajdonosnak/üzembentartónak a biztosítás évfordulója előtt 60-30 nappal van lehetősége. További részletek a kötelező biztosításról.

A KGFB nem nyújt védelmet a saját autóban keletkezett károk ellen, amennyiben a balesetet mi okoztuk, ahogyan nem téríti meg a rongálásból származó sérüléseket, és az elemi-, tűz- vagy lopáskárokat sem!

TIPP: tekintsd meg biztosítási partnerünk, a CLB kalkulátorát!

Cégautó CASCO biztosítás

A CASCO biztosítás opcionális, célja, hogy a saját tulajdonú gépjárműben bekövetkezett károkat a biztosító (szinte) minden esetben megtérítse számunkra. A baleseti károkon felül egy teljes körű CASCO helytáll elemi- és tűzkárok esetén, illetve akkor is, ha az autót megrongálták vagy teljes egészében eltulajdonították, esetleg egyes alkatrészeit ellopták. 

A keletkezett károk egy részét a biztosító nem téríti meg, ez az önrész. Mértékét minden szerződő bizonyos keretek között meghatározhatja a szerződéskötéskor, minél alacsonyabb az önrész, annál magasabb lesz a biztosítás díja. A CASCO-ról bővebben itt olvashatsz.

Céges autó GAP biztosítás

A vételár- vagy értékbiztosítás segítségével kiküszöbölhető az autó értékvesztéséből adódó alacsonyabb biztosítási kifizetések kockázata. 

Működése egy egyszerű példán keresztül szemléltethető. Ha egy újonnan 5 millió forintért hitelre vásárolt autót 3 éves korában ellopnak, a CASCO ebben az esetben (az önrészen kívül természetesen) kifizeti az autó lopáskori értékét, ami legyen mondjuk 3 millió Ft. 

Fennállhat az a faramuci helyzet, hogy a hitel teljes visszafizetéséhez még összesen 4 millió forintra lenne szükség. Ebben az esetben a szerencsétlenül járt tulajdonos autó nélkül marad, ráadásul van még 1 millió forintos tartozása a pénzintézet felé. 

A GAP biztosítás pont az ilyen helyzetekben nyújt segítséget, megtéríti az újkori számlás érték és a káresemény idején aktuális forgalmi érték közötti különbséget.

Baleseti adó és a biztosítás

Érdemes megemlíteni a baleseti adót a biztosítások kapcsán, hiszen ezt az adót a biztosítási díjjal együtt a biztosítónak fizetjük, akik továbbítják az adóhatóságnak.

A baleseti adó alanya a gépjármű üzembentartója. A baleseti adó összege függ attól, hogy milyen felelősségbiztosítási szerződést kötünk a biztosítóval. A baleseti adó mértéke cégautó esetében is a biztosítási díj 30 %-a.

Autós dokumentumok

Minden járműhöz kapcsolódik néhány alapvető dokumentum. Ilyen a forgalmi engedély és a törzskönyv. Ha továbbmegyünk, akkor újra előkerülnek a biztosítások és a hozzájuk tartozó kötvények, kötvényszámok. De dokumentum a jogosítványunk is, mert már nem a járműhöz kapcsolódik, de nélküle nem vehetünk részt a forgalomban. Minden dokumentumnak van egy nyilvántartási száma, egy érvényessége és persze tartalma. 

Jó, ha az autóhoz kapcsolódó dokumentumok mindig kéznél vannak, egy baleset vagy egyéb váratlan helyzet esetén szükség lehet rájuk. De ennyi irattal nem célszerű útnak indulni minden nap, mert az elvesztésük esetén a pótlásuk jelentős időnkbe kerülhet. Ezért praktikus ezekről a dokumentumokról (a forgalmi és a jogosítvány kivételével) egy fénymásolatot az autóban tartani. 

A másik, amit tehetsz, hogy rögzíted ezeket a dokumentumokat a Carnotie-ban, és akkor mindig, mindenhol kéznél vannak. Sőt, a lejáratuk előtt figyelmeztetést is kapunk, hogy ne felejtsük el időben intézni a szükséges hosszabbítást.

TIPP: A leggyakoribb autós dokumentumokat összegyűjtve itt találod meg, amikre szükséged lehet adás-vétel kapcsán.

Autópálya-matricák

A magyarországi autópályák többségén éves vagy időszakos (10 nap, 30 napos) matricák megváltása után közlekedhetünk (2023-as autópályadíjak). A matrica megvásárlásánál érdemes figyelni, hogy pontosan adjuk meg a rendszámot. Mert a hibásan megadott rendszám miatti büntetés nem olcsó, bár némi díj megfizetésével elkerülhető. Sőt, még akkor is menthető egy ideig a helyzet, ha matrica nélkül hajtanál fel véletlenül az autópályára. Az érvényességi időkkel szintén érdemes tisztában lenni, mert nem mindig egyértelmű, hogy mikor jár le a matrica

Sőt, sokan azt sem tudják, hogy vannak kedvezményes autópálya-matricák is, pedig a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményes díjszabású matricákat vásárolhatnak. A matricát megvásárolhatod egyébként közvetlenül a Carnotie-ból, így rögtön el is mentjük autód eseményei közé a költséget és a matrica lejárati adatait. Ha nem vagy biztos benne, hogy járműved melyik kategóriába tartozik és így milyen matricát kell venned rá, akkor érdemes a link mögötti cikket átolvasnod.

TIPP: A 2023-as autópálya-matricákat akár meg is veheted már az ECDH oldalán.

Cégautóadó / Gépjárműadó

cégautó adó
Cégautóadót kell fizetni, ha a jármű nem magánszemély tulajdonában áll, vagy magánszemély tételesen költséget számol el utána.

Cégautóadót akkor kell fizetni, ha a jármű nem magánszemély tulajdonában áll, vagy magánszemély tételesen költséget számol el utána, vagy az üzemeltető cég elszámolja a költségeit. A cégautóadó negyedévente fizetendő, amely függ a gépjármű motorjának teljesítményétől (kW), illetve a környezetvédelmi osztályba történő besorolásától. 

Ezt az adót önadózással kell megállapítani a naptári év minden olyan hónapjára, amelyben az adókötelezettség fennáll. Vannak viszont olyan járművek, ami után nem kell cégautóadót fizetni, ilyenek például a környezetkímélő személygépkocsik, illetve a továbbértékesítési céllal vásárolt járművek. A céges elektromos autók a cégautó adó-mentesség mellett egyéb előnyökkel is rendelkeznek.

A negyedévente fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsira megállapított és határidőben megfizetett gépjárműadó. Ha a gépjármű- és cégautóadót nem ugyanannak kell megfizetnie, a gépjárműadó nem vonható le a cégautóadóból. Ilyen eset, ha az autó üzembentartója nem a tulajdonos, a gépjárműadót ugyanis mindig az üzembentartónak, a cégautóadót pedig a tulajdonosnak kell megfizetnie.

A gépjárműadót (avagy teljesítményadót, leánykori nevén pedig súlyadót) pedig minden (a kivételeken kívüli) belföldi forgalomban lévő, a magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű és a pótkocsi után rendezni kell.

A személyszállító járművek esetében az adó kiszámításának alapját korábban a gépjármű önsúlya, ma azonban már a kilowattban meghatározott teljesítménye és években kifejezett kora képezi. A legfrissebb és legfontosabb gépjárműadó tudnivalókat kattintás után találod. Ha pedig elfelejtetted volna befizetni a gépjárműadót, akkor számíthatsz némi késedelmi kamatra, de szerencsére az ügyintézés nem olyan bonyolult.

Cégautók üzemeltetése

A papírmunkák mellett egy cégautó üzemeltetéséhez gyakorlati feladatokat is el kell végezni időszakosan. Ügyelni kell az optimális műszaki állapot fenntartására és az évszaknak megfelelő karbantartások és ellenőrzések elvégzésére. Ilyenek például a szervizek.

Szervizek

A gyári garancia megtartása miatt az új autóknál is figyelni kell a kötelező szervizek hivatalos szervizben, gyári előírás szerinti bizonyítható elvégzésére, az idősebbeknél pedig a hosszabb problémamentes működés érdekében az ajánlott időszakos szervizeket is érdemes elvégezni. 

Nem a rendszeres kisebb szervizekkel kell spórolni, hanem megelőzni a nagyobb problémát általuk, mert az elhanyagolt gépjárművekben keletkező hibák általában drágábban javíthatóak, a rendszeres karbantartással azonban ezek nagy része egyszerűen elkerülhető. 

Minden típushoz és motorhoz más és más szervizintervallumot határoz meg az adott gyártó. Nem mindegy tehát, hogy hány futott kilométer után cserélteted le például a motorolajat, a különböző szűrőket vagy a hűtőfolyadékot, mert ezek jelentősen befolyásolják autód megbízhatóságát.

Az időszakos szerviz lényegében nem kiadás, hanem befektetés a jövőbe. Az ajánlott szervizek intervallumait megtalálod autód felhasználói kézikönyvében, illetve a Carnotie-n, a felvitt autód adatlapján. 

A Carnotie-n nem csak minden típus pontos időszakos szervizeinek listája található meg, de a kapcsolódó költségeket is elmentheted, és így egyszerre vezetheted online szervizkönyved és költség-kimutatásodat . 

Hogy milyen műszaki állapotban van a céges autód, arról két évente (először 4 éves korban) műszaki vizsgán kell számot adni. 

A téli szezon vagy a nyári nyaralások előtt érdemes átnézetni az autót szervizben - ez többnyire díjmentes is a különböző időszakos szerviz akciók alatt. 

Ne feledd, hogy 2013. január 1-jétől hatályos az a parlamenti döntés, melynek alapján a céges személyautók javítás-karbantartás szervizköltségének összdíjából az ÁFA 50%-át visszaigényelheti a tulajdonos vállalkozás. Erre a magántulajdonban lévő, de hivatali-üzleti célokra is használt - s ezért költségtérítésben részesülő - személyautó birtokosának nincsen lehetősége.

TIPP: a céges autó kezelését egyszerűen meg tudod oldani a Carnotie oldalán, ahol autólimitek alapján tudsz előfizetni. Minden egyes előfizetéshez automatikusan jár a szervizintervallum termék is, amely megmondja, hogy az adott gépjárművet mire kell szervizeltetni legközelebb.

Abroncsok

A gumigyártók a tartósan 7 fok alatti hőmérsékletnél ajánlják a téli abroncsok felszerelését. Magyarországon nem kötelező a téli abroncsok használata, azonban baleset esetén a kötelező biztosító vizsgálja az abroncs kopottságát, CASCO esetén pedig a szerződés szerint kötelező az évszaknak megfelelő abroncsot szerelni az autóra. 

A téli abroncsok profilmélysége újonnan nagyobb, mint a nyári abroncsoké, lágyabb anyagból készülnek, és futófelületük alkalmasabb arra, hogy a víz (és a hó) még alacsony hőmérsékleten is könnyen távozhasson alóluk, jobb a tapadásuk téli körülmények között. 

Mire figyeljünk télen az abroncsoknál?

Gumi profilmélység: gumiabroncs elhasználtságát jelző egyik legfontosabb tényező a kopás. A hazánkban is érvényes szabály szerint a minimális profilmélység a téli abroncsnál is 1,6mm. A szabályzástól eltérően a legtöbb szakértő azonban a 3-4mm-es mélységet tartja a minimális értéknek, amivel még hideg, esős vagy havas úton biztonságosan lehet közlekedni. A mérések szerint a 110-zel közlekedő, ahol a legalább 3mm-es profilmélységű abronccsal szerelt autó már megáll, ott az 1,6mm-es profilmélységű jármű még 70-nel száguld - a fékútja közel 50%-kal hosszabb.

Gumi életkora: az iparági normák szerint az nyári abroncsok hasznos élettartama 10 év (téli abroncs szavatossága 6 év), ennél idősebb abroncsok használata biztonságtechnikai okokból nem ajánlott. Fontos az éppen tárolt abroncsok tárolási körülményei - a gumit fektetve, hűvös (de nem fagyveszélyes), napvédett helyen érdemes tárolni. Az abroncs gyártási dátuma ellenőrizhető az oldalfalon elhelyezett DOT-számokkal. A megfelelő minőségű abroncsok oldalán egy a DOT szóval kezdődő kódsort található, ez tartalmaz egy négyjegyű számot is. Ennek a számnak az első két jegye a gyártás hetét, az utolsó két szám pedig az évet jelöli. Pl. 4221 azt jelenti, hogy 2021 42. hetében gyártották az abroncsot.

Cégautó értékesítés

Mint minden használati tárgynak, a céges autóknak is van hasznos élettartamuk. Ha már nem gazdaságos az üzemeltetésük, vagy nem felelnek már meg a célnak, akkor értékesíteni kell a céges autót. Hasznos tudni, hogy az értékesítés mentes lesz az ÁFA alól, ha a személygépkocsi beszerzéséhez kapcsolódóan ÁFA nem merült fel, vagy felmerült, de annak levonására nincs lehetőség. 

Például, ha az ÁFA fizetésére kötelezett vállalkozásod személygépkocsit vásárolt, és az áfa levonási tilalmát feloldó körülmény (mondjuk nem vagy taxis vagy autókereskedő) nincs, akkor az áfát nem vonhatod le. Ezért, ha az autót később eladod, akkor azt ÁFA mentesen teheted meg (azaz teljes bruttó áron).

Céges autó értékesítésekor érdemes a könyv szerinti érték, illetve a piaci érték közötti különbséget érdemes hiteles dokumentummal alátámasztani a mellékletben. 

Fontos még, hogy az értékesítésnél a megnevezés csak akkor személygépjármű, ha a Kereskedelmi Vámtarifa 2018. január 1. napján hatályos besorolása alapján a 8703-as besorolása alá tartozik a jármű.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat