Tudástár / Autójog / Pórul járhatok-e a biztosítónál, ha a vonóhorgom miatt nagyobb a baleseti kár?

Pórul járhatok-e a biztosítónál, ha a vonóhorgom miatt nagyobb a baleseti kár?

2022.10.17. Carnotie


Találhatunk ugyan pontos szabályozást a vonóhorgokra vonatkozóan, viszont a biztosítók által bevett gyakorlatokból is sok mindent megtudhatunk.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a vonóhorog miatt bekövetkező nagyobb baleseti kárt kifizetik-e a biztosítók. Korábban egy cikkünkben összeszedtük, milyen esetekben nem fizetnek a biztosítók, de a mostani téma külön kifejtést kíván. 

Találhatunk ugyan pontos szabályozást a vonóhorgokra vonatkozóan, viszont a biztosítók által bevett gyakorlatokból is sok mindent megtudhatunk.

A 6/1990. számú rendelet írja elő a vonóberendezésekre vonatkozó előírásokat a közúti járművek kapcsán. A legfontosabb, hogy garantálnunk kell a járművek biztonságos szétkapcsolhatóságát. A cikkünk szempontjából nincsen jelentősége, hogy milyen fajta vonóberendezésről beszélünk.

vonóhorog baleset
A vonóhorog olykor többletkárt okozhat

A KRESZ előírásai

Ezen a ponton meg kell említenünk a KRESZ-t, ugyanis a rendszámot letakarni vagy eltakarni nem szabad – egyebek közt vonóberendezéssel sem. Ha autónk kialakítása olyan, hogy a vonóhorog mégis eltakarja a rendszámtáblát, akkor levehető vonóhorgot kell használnunk.

A legfontosabb minden esetben a biztonságos rögzítés, teljesen mindegy, hogy beépített vagy levehető vonóhorogról van szó. Az eszköz rögzítéséért és a rendszámtábla olvashatóságáért mi vagyunk a felelősek. Ezen a téren mindig legyünk körültekintőek, hiszen a műszaki paraméterek betartásának elmulasztása szabályszegésnek minősül.

Baleset a vonóhorog hibája miatt

A szabályszegés mellett itt már az ok-okozati összefüggést is be lehet bizonyítani a károk létrejöttében. Két autó ütközése esetén ugyanis a vonóberendezés hibájából is bekövetkezhet baleset, ekkor pedig a polgári jog szabályainak értelmében tartozik kártérítési felelősséggel. Itt az egyik dolog, amit bizonyítani kell, az a biztonsági feltételek esetleges elmulasztása és a bekövetkezett kár közötti oksági viszony. A kötelező gépjármű-biztosító helytállási kötelezettséggel tartozik a kárért, de fentebb említett jogviszony fennáll a balesetben érintett felek között, és hatása is lesz a károkozóra pl. a biztosítási díj növekedésének formájában.

Gépjármű szakértői kérdésnek minősül, így nem jogi kategória, de az az elterjedt álláspont, hogy ütközéskor egy vonóhorog a másik autóban akár nagyobb kárt is okozhat, mint ami egyéb esetben keletkezett volna. Nagy általánosságban a tapasztalatok alapján valóban, nagyobb eséllyel védi meg autónkat a vonóhorog a potenciális sérülésektől, de a másik fél autójában súlyosabb károkat tehet, mintha csak a két lökhárító ütközik. Ezenkívül a vonóhorog bele is akadhat a másik járműbe, ami eltávolításkor kitéphet. illetve megrongálhat további alkatrészeket.

Mit vizsgál a biztosító?

A kártérítési felelősség szempontjából két dolog számít: a kárt okozó felelőssége, és a másik fél közrehatása. A biztosító is mindig ezt vizsgálja. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás magában foglalja azokat a kártérítési igényeket, amelyek a gépjármű üzemeltetése során okozott károkból keletkeznek. A biztosító által legfeljebb térítendő felső limitet törvény határozza meg, valamint felsorolja azon esetleges károkat, amelyeket a biztosítás nem fed.

Ezek konkrét kivételek, a vonóhorog miatt okozott többletkár nem olyan ok, amit a biztosító elutasítana. Sokszor szeret a biztosító kiskapukat keresni kárkifizetéskor, olyan esetben, ha például van kár, amit nem az adott balesetből származónak állapít meg, vagy esetleg a másik fél közrehatását is számításba veszi, ami mindkét esetben csökkentett kifizetéssel járna. Viszont sem törvény, sem más jogszabály nem zárja ki a gépjármű felszerelések által okozott károk megtérítését, a biztosítóknak tehát nincs jogi alapjuk erre hivatkozva elutasítani a kifizetést.

Vonóhorog által okozott többletkárok esetén hogyan fizet a biztosító?

Ha nagyobb kár keletkezik a vonóhorog miatt a másik gépjárműben, a biztosító ebből a nagyobb kárból fog kiindulni a kárfelmérés során. Lehet, hogy a teljes kárösszeget nem kívánja majd kifizetni, de ez NEM a vonóhorog használata miatt történik. Jogszabály nem írja elő, hogy a levehető vonóhorgot a használat után kötelesek vagyunk eltávolítani. Ha nem akadályozza a biztonságos közlekedést és a rendszámot sem takarja ki, nem követünk el szabálysértést.

Ennek ellenére természetesen mindannyiunknak érdeke hogy ha baleset történik, minél kisebb kár érje nem csupán a saját autónkat, hanem a másik fél járművét is. Erre tekintettel tanácsos elővigyázatosnak lenni és előre megtenni mindent a károk minimalizálásának érdekében.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Van vonóhorog az autódon?

Igen, van.
Nincs vonóhorog az autón.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat