Tudástár / Autók karbantartása / Top tippek az autód téli felkészítésére a hosszú út előtt

Top tippek az autód téli felkészítésére a hosszú út előtt

2022.04.07. Ujj Péter Tamás


Messzire mész télvíz idején, esetleg síelést tervezel a téli szünetben? Így készülhetsz fel a hideg idő és a hosszú út jelentette kihívásokra.

Vedd meg az autópálya-matricádat kényelmesen online a Carnotie rendszerén keresztül!

Az üzembiztonság mindig fontos kérdés, de főleg egy-egy hosszabb út előtt válik még fontosabbá! Ugyan ki szeretne távol az otthonától, távol a segítségtől lerobbanni, családostól az út szélén rostokolni? A megelőzés a legjobb stratégia, az autó téli karbantartását célzó ajánlások betartásával te is alaposan felkészülhetsz a nagy utazásra.

Szélvédő, ablaktörlő és ablakmosó-folyadék

A kőfelverődéssel tarkított, repedt szélvédő állapota a hideg téli körülmények között a nagy külső-belső hőmérséklet-különbségek miatt még tovább romolhat, ezért jó előre érdemes gondoskodni az üvegfelület megjavításáról, cseréjéről, ha szükséges, hogy véletlenül se menet közben váljon kritikussá a helyzet.

autó téli felkészítése

Szintén kiemelten fontos, hogy mindig biztosított legyen a szabad kilátás az ablakokon keresztül, különösen a sötét téli napokon és az ismeretlen utakon. Ehhez jó állapotú ablaktörlő-lapátokra van szükség, amelyek csík- és zajmentesen képesek törölni, ezáltal mindig a lehető legjobb panorámát biztosítva az autóvezető számára.

Elengedhetetlen az is, hogy az ablakmosó berendezés tartálya fel legyen töltve fagyálló ablakmosó-folyadékkal, hiszen a sónedves utakon az elöl haladók nagyon hamar beszennyezik a szélvédőt. A folyadék beszerzése ugyan külföldön sem lehetetlen, ám mégis érdemes itthon olcsóbban megvenni, mint a kifejezetten drága benzinkutakon a külföldi autópályák mellett.

Hűtőfolyadék és motorolaj szintje

Egyébként is célszerű néhány hetente benézni az autó motorházteteje alá, de ez kifejezetten ajánlatos a nagy utazást megelőzően. Ellenőrizd a motorolaj szintjét és tégy ugyanígy a hűtőközeggel is! Ha fogyóban vannak a motor éltető nedűi, töltsd fel őket a megfelelő szintekre! A hűtőfolyadék fagyáspontját is érdemes leellenőriztetni a szerelőnél vagy benzinkúton, hiszen a hazai telek jóval enyhébbek, mint amit esetleg az Alpokban tapasztalhatsz a téli szünetben.

A jó akkumulátor szavatolja az indíthatóságot

Az akkumulátor sajnos nem tart örökké, néhány év működés után általában a hideg idő beköszöntével eljön a végzete. A hamarosan bekövetkező csere első tünetei úgy szoktak jelentkezni, hogy az autó nehezebben indítható a megszokottnál. Ha fennáll a gyanú, mindenképp vidd el egy szakemberhez az út előtt, hogy mérjen rá az állapotára, mert kevés dolog kellemetlenebb annál, mint amikor nem tudsz kijutni a sípályára egy bedöglött akkumulátor miatt, messze a legközelebbi szerviztől.

A téli gumi fontossága

A rendszeres ellenőrzés a gumiabroncsok esetében is elengedhetetlen, ám legkésőbb a túra előtt ellenőrizni kell azok állapotát és nyomását. Az nem kérdés,  hogy télen kizárólag az évszaknak megfelelő, jó állapotú téli gumikkal szabad útra kelni, hiszen bármikor adódhat egy intenzív havazás, és sok országban büntetnek is a hiányuk miatt.

téli gumi

A sérüléseket sem szabad figyelmen kívül hagyni, azok különösen a nagyobb tempók mellett az autópályán válhatnak veszélyessé. A guminyomást a megnövekedett terheléshez kell igazítani és nem szabad megfeledkezni a pótkerék állapotáról, illetve egy esetleges kerékcseréhez szükséges szerszámok leltáráról sem! A hólánc bekészítése is rutinművelet a téli utazás előtt, miután sok hegyvidéki országban a hatóságok kötelezően előírhatják a használatát.

Látni és látszani

A látni és látszani elv mentén kell gondoskodni a kiégett izzók cseréjéről, a rosszul működő, törött lámpatestek javításáról. Egy nagyobb havazás során könnyen válnak homályossá, hóval befedetté a fényszórók, a mindenkor tökéletes látást és láthatóságot csak a maradéktalanul működő lámpákkal lehet szavatolni.

Átvizsgálás az autószerelőnél

Ha valaki biztosra szeretne menni, és nem kívánja a vak szerencsére bízni az autó téli felkészítését a hosszabb utak előtt, jobban teszi, ha felkeresi az autószerelőjét. Egy hozzáértő szakember alaposan át tudja nézni a járművet és minden esetleg hibára, megjavítandó alkatrészre felhívhatja a tulajdonos figyelmét. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a legbiztosabb módja annak, hogy elkerüljük az esetleges lerobbanásokat.

Téli felszerelés az autó csomagtartójába

Ártani biztosan nem árt, ha a nagy út előtt az ember bekészít néhány kifejezetten hasznos téli kiegészítőt az autóba. Egy pár téli kesztyű a szerelésekhez, egy kis seprű és jégkaparó a téli reggelekhez és jégoldó a zimankóhoz mindig jól jön. Szintén életmentő lehet egy erősen világító elemlámpa, egy vontatókötél, illetve egy bikakábel is, ha az autó bedobná a törölközőt. Az igazán profik ráadásul mindezen eszközöket nem a csomagok alá, hanem könnyen elérhető helyekre pakolják be.

Tankolj sűrűn és légy felkészült útközben is

Az út során megfontolandó tanács, hogy sűrűn állj meg tankolni. Sose hagyd nagyon kiürülni a tankot, mert így egy esetleges behavazáskor, amikor az útviszonyok miatt képtelenség tovább haladni, kitart majd a meleg az autóban órákon, esetleg napokon át! Ne feledd, hogy ilyen helyzetekben jó szolgálatot tesz, ha van elegendő folyadék, étel és pokróc az autóban tartózkodók számára, valamint a túlélés fontos kiegészítője lehet egy feltöltött mobiltelefon is!

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Mindig felkészíted a téli időszakra az autódat?

Igen, gondosan téliesítem az autóm.
Nem igazán figyelek erre.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat