Tudástár / Autópálya-matrica / Matrica nélkül tévedtem fel a pályára. Mi a teendő?

Matrica nélkül tévedtem fel a pályára. Mi a teendő?

2022.06.20. Ujj Péter Tamás


Az autópálya-matrica büntetés elkerülhető, ha véletlenül érvényes úthasználati jogosultság nélkül hajtottál fel az autópályára, de gyorsan kell cselekedned.

Vedd meg az autópálya-matricádat kényelmesen online a Carnotie rendszerén keresztül!

A díjköteles útszakaszokat kizárólag előre megváltott, érvényes úthasználati jogosultság birtokában vehetik igénybe a közlekedők. Aki nem rendelkezik autópálya-matricával, pótdíjat köteles fizetni. A jegyrendszer üzemeltetője azonban lehetőséget biztosít az autópálya-matricák utólagos megvásárlására is, amivel elkerülhető a büntetés.

autópálya-matrica büntetés

Azon jóhiszemű úthasználók, akik véletlenül tévedtek fel a díj ellenében igénybe vehető útszakaszok valamelyikére elkerülhetik az autópálya-matrica büntetést, de csak abban az esetben, ha az autópálya-matrica ellenőrző pontokon történő áthajtást követő 60 percen belül megváltják az úthasználati jogosultságukat.

Ekkor érdemes megállni a legközelebbi benzinkúton és megvásárolni a matricát, vagy telefonon megvenni az e-matricát, például a Carnotie matrica oldalán.

A 60 perces autópálya-matrica türelmi idő akkor is él, ha valakit helyszíni mobil ellenőrző ponton állítanak meg, és nem rendelkezik érvényes matricával. Ez esetben az ellenőrzést végző személyeknél lehet a helyszínen megváltani az úthasználati jogosultságot, de kizárólag akkor, ha az autópályára történő felhajtásra az ellenőrzés megelőző hatvan percen belül került sor.

Forrás

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

autópálya-matrica
autópálya-matrica

Kaptál már azért büntetést, mert matrica nélkül mentél fel az autópályára?

Mindig van érvényes matricám, soha nem kaptam emiatt büntetést.
Már előfordult, hogy elfelejtettem megvenni a matricát, vagy véletlenül tévedtem fel autópályára.

Forrás:
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat