Tudástár / Autópálya-matrica / Autópálya-matrica árak és vásárlás külföldön 2022-ben

Autópálya-matrica árak és vásárlás külföldön 2022-ben

2022.04.07. Ujj Péter Tamás


Ezekre az autópálya-matrica árakra és vásárlási módokra készülj fel, ha külföldre mész autóval.

Vedd meg az autópálya-matricádat kényelmesen online a Carnotie rendszerén keresztül!

A környező országokban közel sem egységesek az úthasználati jogosultságokat kiosztó megoldások, vannak, ahol a magyar gyakorlathoz hasonlóan e-matrica-rendszert üzemeltetnek, míg máshol hagyományos szélvédőre kiragasztható vignettákat lehet vásárolni. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne vessz el az autópálya-matricák útvesztőjében, ha külföldre indulnál autóval.

Autópálya-matrica árak külföldön
Autópálya-matrica árak külföldön

Ausztria autópálya-matrica

Az osztrákoknál hagyományos, szélvédőre felragasztandó autópálya-matricát használnak, amelyet a magyar autópályák mellett található töltőállomások nagy részénél is be lehet szerezni. A legrövidebb időtartamra szóló úthasználati jogosultság 10 napos, az osztrák autópálya-matrica ára a személyautókra vonatkozó kategóriában 9,60 euró.

Osztrák autópályamatrica-vásárlás online is lehetséges, az e-matricákat kizárólag az autópálya-üzemeltető ASFINAG honlapján lehet megvásárolni. A magánszemélyek számára értékesített digitális szelvények érvényességi korlátozás alá esnek, azok legkorábban a vásárlás napjától számított 18. naptól érvényesek, ezért jó előre kell tervezni velük.

Franciaország autópálya-matrica

Franciaországban fizetőkapus megoldás van érvényben, az autópályadíj a megtett úttal arányosan nő. Nincs egységes tarifa az országban, az útdíj mértéke régiónként eltérő, hol olcsóbb, hol drágább igénybe venni az autópályákat. A fizetendő összeg ennek ellenére előre kiszámolható az autópálya-üzemeltető weboldalán lévő interaktív térkép és francia autópályadíj-kalkulátor segítségével.

Lengyelország autópálya-matrica

Személyautók esetében csak az A1-es, A2-es és A4-es autópályák bizonyos szakaszain kell fizetni a sztrádahasználatért, és a fizetési módok is eltérőek. Van ahol fizetőkapus rendszer üzemel, más szakaszokon, például az A2-esen Konin és Styków között elektronikus úton e-matrica vásárlására is van lehetőség. Az autópálya-matrica ára a személyautókra vonatkozó kategóriában legalább egységes, megtett kilométerenként 0,10  złotyit kell fizetni.

Olaszország autópálya-matrica

Olaszországban is fizetőkapus rendszer működik, a fizetendő díjat mindig a megtett úttal arányosan kell megfizetni. Az olaszországi autópályadíj sem egységes, régiónként eltérő a díjszabás, ám átlagosan 10 eurót kérnek 100 kilométernyi úthasználatért. Az olasz Autostrade weboldalán szintén van egy kalkulátor, amellyel könnyedén kiszámítható az útdíj.

Szlovákia autópálya-matrica

Szlovákiában, a magyar gyakorlathoz hasonlóan e-matrica rendszert üzemeltetnek. A legrövidebb időtartam a 10 nap, ennek ára a személyautókra vonatkozó kategóriában kereken 10 euró. Szlovák autópálya-matrica vásárlására számos hazai benzinkúton is van lehetőség, de az elektronikus autópálya-matrica befizetéseket kezelő és nyilvántartó rendszer portálján online is meg lehet váltani az úthasználati jogosultságot.

Szlovénia autópálya-matrica

Szlovéniában az autópálya-használatért ugyancsak e-matrica rendszerenben kell fizetni. A legkisebb egység a 7 napos, amelynek ára személyautók esetében 15 euró. Szlovén autópálya-matrica vásárlására itthon a nagyobb kúthálózatoknál, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél és a Magyar Autóklubnál van lehetőségük az autósoknak.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Forrás:
Alapjárat - Magyar Autós Közösség

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat