Tudástár / Autópálya-matrica / Eladtam az autómat, mi lesz az érvényes autópálya-matricámmal?

Eladtam az autómat, mi lesz az érvényes autópálya-matricámmal?

2022.06.17. Ujj Péter Tamás


A jó hír, hogy nem feltétlenül vész el a már kifizetett úthasználati jogosultság, kérésre átiratható az új gépjárműre is.

Ha egy jármű tulajdonjogában változás áll be, azt év közben tulajdonosa átruházza vagy a jármű használatát lehetővé tevő jogviszony megszűnik (pl. a járművet eltulajdonítják), a gépjárműre előzetesen megváltott, még érvényes úthasználati jogosultság átírható más, azonos díjkategóriába tartozó gépkocsira.

autópálya-matrica

Az autópálya-matrica átírás kezdeményezéséhez a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáinak valamelyikében az ügyintézési díj kifizetése mellett be kell mutatni a vásárláskor kapott ellenőrző szelvényt, vagy a nyugtázó értesítést, az új jármű forgalmi engedélyét, valamint az előző jármű eladását igazoló, a közlekedési igazgatási hatóság által érkeztetett okiratot vagy a gépjárműhasználatot lehetővé tevő más jogviszony megszűnését igazoló dokumentumot.

Amennyiben az új gépjármű díjkategóriája eltér a korábban megváltott autópálya-matrica kategóriájától, az átírás csak oly módon lehetséges, hogy a kérvényező a díjkategória-különbözetet az érvényesség teljes időtartamára megfizeti, annak időarányos csökkentésére nincs mód.

Fontos tanács, hogy amennyiben volt érvényes autópálya-matrica az eladott autón, úgy az adásvételi szerződésben célszerű előre rendezni az autó forgalmi rendszámához tartozó úthasználati jogosultság sorsát. Ennek hiányában később felmerülhetnek vitás helyzetek egy esetleges pótdíjazást követően.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Tudtad a cikk elolvasása előtt, hogy az autópálya-matrica átírható másik gépjárműre?

Igen, tudtam.
Nem, ez új információ volt a számomra.

Forrás:
Nemzeti Útdíjfizetés Szolgáltató Zrt.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat