Tudástár / Autópálya-matrica / Elírtam a rendszámot az autópálya-matrica vásárlásakor

Elírtam a rendszámot az autópálya-matrica vásárlásakor

2022.06.16. Ujj Péter Tamás


Van megoldás arra az esetre, ha valaki véletlenül tévedésből elgépelte a forgalmi rendszámot az autópálya-matrica vásárlása során.

Autópálya-matrica vásárlásakor feltétlenül ellenőrizni kell a beírt vagy megadott forgalmi rendszám adatait, és nem csupán a betű- és számkombináció fontos, hanem a felségjelzésre is oda kell figyelni. Az autópálya-matricán történt rendszám elírás vagy tévesen megadott rendszám adatok esetén ugyanis jön a csekk, az autópálya-matrica büntetés. 

forgalmi rendszám

Szerencsére, ha valaki az autópálya-matricán elírta a rendszámot, még utólag is kijavíthatja a hibát és elkerülheti a büntetést. Ehhez személyesen be kell fáradnia a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáinak valamelyikébe, és 1470 forintos ügyintézési díj ellenében kérvényeznie kell a matricához rögzített rendszám kijavítását. 
A művelet során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, az úthasználati jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést.

Fontos azonban, hogy a helyesbítés a téves rendszám miatt kapott pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül és maximum 3 elgépelt karakter esetében lehetséges. Könnyebbség, hogy a „0” és az „O”, illetve az „1” és „I” karakterek felcseréléséből adódó tévesztés átírása során nem kell ügyintézési díjat fizetni.

Így kerüld el a rendszám elgépelését

Ha a Carnotie eseményfelvitelén vagy az autópálya-matrica aloldalán keresztül vásárolsz e-matricát, akkor a korábban már rögzített rendszámhoz fogja a rendszer társítani a matricát. Így elég egyszer pontosan rögzíteni a rendszámot, utána minden matrica vásárláskor a helyes adat jelenik meg. 
 

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Előfordult már, hogy elírtad véletlenül a rendszámot autópálya-matrica vásárláskor?

Igen, megesett már, hogy elírtam a rendszámot.
Soha nem írtam még el az autóm rendszámát.

Forrás:
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat