Tudástár / Autópálya-matrica / Így tudod visszakapni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei matrica árát

Így tudod visszakapni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei matrica árát

2022.06.17. Ujj Péter Tamás


Ha esetleg te is megvetted az év elején fizetőssé tett, majd később visszavont útszakaszok miatt az úthasználati jogosultságot, akkor mutatjuk, hogyan tudod a Jász-Nagykun-Szolnok megyei matricát visszaigényelni.

2022 év elején az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza is fizetőssé vált, ezzel bevezetésre került a Jász-Nagykun-Szolnok megyei autópálya-matrica is. Ám 2022. február 18-án, az innovációért és technológiáért felelős miniszter 6/2022. (II. 17.) ITM rendelete alapján visszavonták az intézkedést.

Ezzel bő másfél hónap után ismét ingyenessé vált az autósok számára az említett szakasz, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei matrica pedig, más fizetős utak híján megszűnt. A jogszabály lehetőséget biztosít a matrica árának visszaigénylésére azok számára, akik akkor megváltották a szóban forgó úthasználati jogosultságukat.

autópálya-matrica

A JNSZ megyei matricák visszaváltására - függetlenül a vásárlás módjától és helyétől - kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélkapcsolati csatornáin van lehetőség, azaz személyesen az ügyfélszolgálati irodák valamelyikében, vagy írásban email (ugyfel@nemzetiutdij.hu) vagy postai levél (1380 Budapest, Pf.: 1170) formájában. A matrica visszaváltásában a NÚSZ Zrt. viszonteladói nem tudnak segíteni.

A díjmentes ügyintézés során a vásárló visszakapja a matrica teljes vételárát, ám az esetlegesen korábban kifizetett kényelmi díjakat nem. Aki tehát online vagy SMS-ben váltotta meg az úthasználati jogosultságát, a szolfgáltatótól nem fogja visszakapni a vásárláskor kifizetett szolgáltatási díjat, díjakat. Utóbbiak visszatérítésére esetleg az érintett viszonteladóknál van lehetőség.

Aki személyesen jár el, annak a gépjármű forgalmi engedélyét vagy mindkét oldalának másolatát, az e-matrica ellenőrző szelvényt vagy annak másolatát vagy a nyugtázó értesítést, vagy az egyéb elektronikus visszaigazolás másolatát, egy meghatalmazást, amennyiben nem a gépjármű üzembentartója vagy tulajdonosa jár el az ügyben, illetve cég esetén cégkivonatot és aláírási címpéldányt kell magával vinnie.

Ha valaki postai levélben vagy emailben szeretné visszaigényelni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei matrica árát, annak a bankszámlaszámát, amire a NÚSZ Zrt. visszautalhatja az e-matrica árát, a gépjármű forgalmi engedélyének mindkét oldali másolatát, az e-matrica ellenőrző szelvényét, vagy a nyugtázó értesítést, vagy az egyéb elektronikus visszaigazolás másolatát, egy meghatalmazást, amennyiben nem a gépjármű üzembentartója vagy tulajdonosa az eljáró fél. Cég esetén cégkivonat és aláírási címpéldány másolatát kell csatolnia, valamint meg kell adnia egy levelezési címet is.

A megvásárolt Jász-Nagykun Szolnok megyei matricák visszaváltására 2022. december 31-ig biztosít lehetőséget a NÚSZ Zrt.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Forrás:
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat