Tudástár / Autópálya-matrica / Kinek jár a kedvezményes autópálya-matrica?

Kinek jár a kedvezményes autópálya-matrica?

2022.06.17. Ujj Péter Tamás


A díj ellenében használható gyorsforgalmi úthálózatot bizonyos esetekben csökkentett árakon is igénybe lehet venni.

A nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak részleges díjmentességre jogosultak a díjköteles útszakaszokon Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy előzetes bejelentést követően a D2 díjkategóriába eső gépjárművükre megválthatják az olcsóbb D1-es kategóriájú úthasználati jogosultságot.

A kedvezményes autópálya-matrica igénybevételének feltétele, hogy a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója legalább három gyermek után családi pótlékban részesüljön, amennyiben pedig mozgásában korlátozott, úgy ő, vagy a vele egy háztartásban élő családtagja rendelkezzen érvényes mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal.

autópálya-matrica nagycsaládos kedvezmény

Fontos tudnivaló, hogy a részleges díjmentesség csupán azokra a gépjárművekre vonatkozik, amelyet a tulajdonos vagy üzembentartó bejelentése nyomán a közlekedési igazgatási hatóság nyilvántartásba vett, továbbá kizárólag arra az időszakra, ameddig a nyilvántartásban kedvezményre jogosultként szerepel. 

Az autópálya-matrica nagycsaládos kedvezményre való jogosultság a nyilvántartásba vételt követő év január 31. napjáig érvényes, a kedvezményes autópálya-matrica vásárláshoz szükséges bejelentést tehát minden évben meg kell újítani. A mozgásukban korlátozottak esetében nincs szükség a bejelentés évenkénti megújítására, a mozgáskorlátozott autópálya-matricára való jogosultságuk a parkolási igazolvány visszavonásával vagy a nyilvántartásból történő törléssel szűnik meg.

Ha a kedvezményes autópálya-matricát igénybe venni szándékozó nem tesz eleget az előzetes bejelentési kötelezettségének, és a D2 díjkategóriába tartozó járművével D1 kategóriájú e-matricával közlekedik a díjköteles szakaszokon, úgy a közlekedése jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után. Ez abban az esetben is így van, ha időközben kezdeményezi a kedvezményre jogosultkénti nyilvántartásba vételt.

Azonban mentesül a pótdíjfizetési kötelezettség alól, ha a bejelentési kötelezettségének legkésőbb a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 90 napon belül eleget tesz, és erről az ügyintézési díj (1470 Ft) megfizetése mellett hitelt érdemlően tájékoztatja a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-t.

A kedvezményre való jogosultság bejelentéséről, valamint az ügyintézés pontos részleteiről a közlekedési hatóságnál lehet érdeklődni.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Jár neked kedvezményes autópálya-martrica?

Igen, mozgáskorlátozottság miatt / nagycsaládos vagyok.
Kedvezmény nélküli matricát vásárolok.

Forrás:
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat