Tudástár / Autópálya-matrica / Mi a különbség az egyes autópálya-matrica típusok között a D1-es kategóriában?

Mi a különbség az egyes autópálya-matrica típusok között a D1-es kategóriában?

2022.06.17. Ujj Péter Tamás


Mutatjuk, hogy meddig érvényesek és pontosan merre használhatod a különböző autópálya-matrica típusokat a személyautók kategóriájában Magyarország területén.

Nem teljesen egyértelmű, hogy egyes autópálya-matrica típusok érvényességi ideje pontosan mi, ahogy az sem mindenkinek egyértelmű, hogy merre közlekedhetnek velük az országon belül. Nekik szedtük össze az alábbi tudnivalókat.

autópálya-matrica

Heti (10 napos) autópálya-matrica

A heti autópálya-matrica érvényességi ideje: a heti (10 napos) autópálya-matrica érvényes a vásárló által megjelölt kezdő napra vagy a vásárlás napjára és az azt követő 9 napra a 9. nap 24. órájáig.

A heti autópálya-matrica területi hatálya: országos

Havi autópálya-matrica

A havi autópálya-matrica érvényességi ideje: a havi autópálya-matrica érvényes a vásárló által megjelölt kezdő naptól vagy a vásárlás napjától kezdődően a következő hónap ugyanazon napjának (számát tekintve) 24. órájáig. Amennyiben nincs ilyen nap a lejárat hónapjában, akkor a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

A havi autópálya-matrica területi hatálya: országos

Éves autópálya-matrica

Az éves országos autópálya-matrica érvényességi ideje: az éves országos autópálya-matrica érvényes a tárgyév első napjától vagy a vásárlás napjától kezdődően a tárgyévet követő év január 31. napján 24 óráig.

Az éves országos autópálya-matrica területi hatálya: országos

Éves megyei autópálya-matrica

Az éves megyei autópálya-matrica érvényességi ideje: az éves megyei autópálya-matrica érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével, azaz érvényes a tárgyév első napjától vagy a vásárlás napjától kezdődően a tárgyévet követő év január 31. napján 24 óráig.

Az éves megyei autópálya-matrica területi hatálya: a megyei autópálya-matrica kizárólag az adott megye gyorsforgalmi úthálózatának használatára jogosít, ám a szomszédos megyékbe átnyúló díjfizetés ellenében használható utak első lehajtójáig még lehet közlekedni vele. Az első ingyenes lehajtókról ebben a cikkben írtunk részletesen.
 

Időközben nyilvánossá váltak a 2023-as autópálya-matrica árak.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Büntettek már meg azért, mert nem az adott kategóriának megfelelő matrica volt az autódon?

Mindig a megfelelő matricával mentem a megfelelő autópályán.
Volt már példa arra, hogy matricámmal túlléptem a határidőt, vagy nem megfelelő matricát vettem.

Forrás:
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat