Tudástár / Autópálya-matrica / Mikor kell az utánfutóra autópálya-matricát vásárolni?

Mikor kell az utánfutóra autópálya-matricát vásárolni?

2022.06.17. Ujj Péter Tamás


A válasz nem egy egyszerű igen vagy nem, ugyanis van, amikor kell autópálya-matricát venni az utánfutóra, és van, amikor nem.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium különböző rendeleteken keresztül szabályozza a díjfizetés ellenében használható gyorsforgalmi utak listáját, az autópálya-matrica árát és még számos egyéb tételt, így többek között a megvásárolható matrica típusokat is.

autópálya-matrica utánfutó

Jelenleg Magyarországon ötféle autópálya-matrica típus közül lehet választani annak megfelelően, hogy az adott gépjármű vagy járműszerelvény, a forgalmi engedélyben feltüntetett bizonyos paraméterek szerint mely kategóriába sorolandó. Az alábbi táblázat nyújt az eligazodáshoz némi segítséget.

A autópálya-matrica díjkategória táblázat alapján, egy M1-es járműkategóriába tartozó személygépjárműre megváltott D1-es úthasználati jogosultság az általa vontatott pótkocsira is érvényes, azaz egy átlagos D1 kategóriába tartozó autósnak nem kell külön matricát vásárolnia az utánfutójára.

Azonban ha maga a vontató jármű a D2-es vagy a B2-es járműkategóriába sorolandó, akkor külön meg kell vásárolni az U-díjkategóriájú autópálya-matricát az általa vontatott pótkocsira is. Tehát esetében egy megvásárolt D2 vagy B2 úthasználati jogosultság mellé meg kell venni az „U” matrica típust is.

Az országos autópálya-matrica ára utánfutóra 3 820 Ft 10 napra, 5 210 Ft egy hónapra, 46 850 Ft egy évre. A megyei autópálya-matrica ára utánfutóra 5 450 Ft. A különböző díjkategóriákba tartozó autópálya-matrica árakról ebben a cikkben írtunk részletesen.
 

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Büntettek már meg azért, mert nem volt az utánfutódon autópálya-matrica?

Igen, jártam már úgy, hogy nem vettem az utánfutóra matricát, és meg is büntettek.
Nem, mindig vettem matricát az utánfutóra is.

Forrás:
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat