Tudástár / Autópálya-matrica / Rossz díjkategóriájú autópálya-matricát vásároltam

Rossz díjkategóriájú autópálya-matricát vásároltam

2022.06.16. Ujj Péter Tamás


Mutatjuk, hogy mi történik abban az esetben, ha véletlenül nem az autó kategóriájára egyébként mérvadó úthasználati jogosultságot vásároltad meg.

Az interneten fellelhető információk, illetve az autópályamatrica-vásárlás során elérhető tájékoztatók ellenére könnyen előfordulhat, hogy valaki véletlenül rossz díjkategóriába tartozó úthasználati jogosultságot vásárol, és a pótdíjról szóló csekk egyszer csak megérkezik.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. lehetőséget biztosít kedvezményes pótdíj, úgynevezett pótdíjkülönbözet megfizetésére. Tehát téves kategória választás esetén is büntetést kell fizetni, ám ennek mértéke az alább látható táblázat szerint elmarad a „normál” pótdíjétól.

autópálya-matrica pótdíjkülönbözet mértéke

Amennyiben valaki magasabb (drágább) díjkategóriájú autópálya-matricát vásárolt, mint ami a gépjárművére egyébként irányadó, akkor nem keletkezik pótdíjfizetési kötelezettsége. Ellenben, ha alacsonyabb díjkategóriába tartozó e-matricát váltott, akkor automatikusan a fenti táblázatban olvasható összegekről jön a fizetési felszólítás.

Ha elektronikus ellenőrzés során keletkezett a pótdíj, akkor a 60 napos fizetési határidő a kézbesített fizetési felszólítás kézhezvételét követően indul, ellenben ha egy helyszíni ellenőrzés alkalmával derült fény a jogosulatlan úthasználatra, úgy az ellenőrzés napjától kell számolni a hatvan nappal.
 

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Forrás:
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat