Tudástár / Biztosítás / A megfelelő autó biztosítással megóvhatod gépjárműved és kímélheted pénztárcád is!

A megfelelő autó biztosítással megóvhatod gépjárműved és kímélheted pénztárcád is!

2022.06.21. Carnotie


Egyik pillanatban minden rendben van, a következő pillanatban a csattanás robaja cseng az ember fülében és a légzsákpatron orrfacsaró szaga terjeng az utastérben. A baj pillanatok alatt megvan, hosszú évek kemény munkája válhat másodpercek alatt semmissé.

A saját tulajdon védelme minden ember elemi érdeke, a megfelelő biztosítás megkötésének elmulasztása legkésőbb akkor válik égető problémává, ha váratlanul bekövetkezik a káresemény. És a kár sosem várt és mindig váratlan vendég! A megfelelő biztosítás kiválasztása kulcsfontosságú és korántsem egyszerű feladat, ebben lehet segítségedre az Carnotie piacvezető szerződött partnere. Nem mindig a drágább a jó megoldás! Az optimális biztosítás megtalálásához szükséged lehet a több évtizedes tapasztalatunkra. Ha szeretnéd biztonságban tudni autódat, bátran olvass tovább, hogy kényelmesen és gyorsan, az otthonod kényelméből megtaláld az igényeidhez leginkább passzoló terméket.

autó biztosítás

Biztosítási termékek

A gépjárművekhez háromféle biztosítási termék közül lehet (kell) választani. Ezek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, a CASCO biztosítás, illetve a GAP vételár és értékbiztosítás. Míg a kötelező biztosítás elengedhetetlenül szükséges, addig a két utóbbi opcionálisan választható. Egy felkészült autós akár mindhárommal rendelkezik, lássuk, mit kell tudni róluk!

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás / KGFB

Az érvényes jogszabályoknak megfelelően minden forgalomban résztvevő gépjárműnek – ahogy a nevében is benne van - rendelkeznie kell kötelező gépjármű felelősségbiztosítással (KGFB), mely az önhibából másoknak okozott anyagi károk megtérítésére nyújt fedezetet. Ha gépjárművet vásárolsz, akkor ez legyen az első, amit elintézel, ugyanis az adásvételi szerződéssel a korábbi tulajdonos kötelező biztosítása automatikusan érvényét veszti.

Hiányában nem lehet az autóval közlekedni. Ha valamilyen oknál fogva a forgalomban lévő járműnek nincs érvényes biztosítása, akkor visszamenőleg ún. fedezetlenségi napi díjat kell fizetni rá (MABISZ-díj), ami 2019-ben 460 – 1030 Ft/napig terjedt motorteljesítménytől függően, így hamar összejöhet egy elég jelentős összeg.

Kevesen tudják, de a biztosítási kötvényt ma már nem kötelező magadnál tartanod az autóban, ám mégis javasolt abban az esetben, ha biztosítót váltottál, mert az új kötvényszám csak némi késedelemmel jelenik meg a központi adatbázisban. Ha azonban az autóval külföldre készülsz, érdemes a biztosítódtól beszerezni a zöldkártyát (nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat), ami nem azonos a környezetvédelmi vizsgálatot igazoló lappal, mert azon országokban, ahol nincs érvényben a magyar szerződések kötvényeit elfogadó jogszabály, szükség lehet rá.

A kötelező biztosítások díját elsősorban az autó paraméterei, a tulajdonos lakhelye, neme, életkora és vezetői gyakorlata határozza meg, de a költségeket az érvényben lévő bonus-malus rendszer nagymértékben befolyásolja. Lényege, hogy a balesetet nem okozó tulajdonosokat/üzembentartókat jutalmazzák (bonus, B01-B10), míg a balesetet okozókat büntetik (malus, M01-M04). Az új belépők, valamint azok, akik nevére már legalább két évig nem volt érvényes biztosítás, illetve a második autót vásárolók (a második autóra vonatkozóan) A00 szintről indulnak.

A biztosítás megszüntetésére és új kötésére minden autótulajdonosnak/üzembentartónak a biztosítás évfordulóján van lehetősége (a 2010.01.01. előtt kötött biztosítások évfordulója egységesen december 31.). Érdemes körbenézni az ajánlatok között, nem kizárt, hogy a meglévőnél jóval kedvezőbbet találunk.

Tudni kell azonban, hogy a KGFB nem nyújt védelmet a saját autóban keletkezett károk ellen, amennyiben a balesetet mi okoztuk, ahogyan nem téríti meg a rongálásból származó sérüléseket, és az elemi-, tűz- vagy lopáskárokat sem! Ezek ellen CASCO biztosítással lehet védekezni - a hogyanért olvass tovább!

CASCO biztosítás

A CASCO biztosítás opcionális, célja, hogy a saját tulajdonú gépjárműben bekövetkezett károkat a biztosító (szinte) minden esetben megtérítse számunkra. A baleseti károkon felül egy teljes körű CASCO helyt áll elemi- és tűzkárok esetén, illetve akkor is, ha az autót megrongálták vagy teljes egészében eltulajdonították, esetleg egyes alkatrészeit ellopták. Egyes CASCO biztosítások kiegészülhetnek poggyász, tartozék- és utasbiztosítással is. Az árakat elsősorban az autó értéke és a vállalt önrész mértéke határozza meg. Értékesebb és/vagy finanszírozott gépjárművek esetében feltétlenül érdemes ilyen biztosítást kötni, hogy veszteségeid minimalizálhatóak legyenek.

A keletkezett károk egy részét a biztosító nem téríti meg, ez az önrész. Mértékét minden szerződő bizonyos keretek között meghatározhatja a szerződéskötéskor, minél alacsonyabb az önrész, annál magasabb lesz a biztosítás díja. A bonus-malus rendszer a CASCO esetében is működik, de feltételei nem egységesek, mint a KGFB-nél, azok biztosítónként eltérhetnek, ezért résen kell lenni a kötéskor.

A biztosító fizetési kötelezettsége érvényét veszti, amennyiben a kár a vezető gondatlan viselkedéséből, szándékos magatartásából vagy ittas, kábult állapotából eredeztethető. Akkor sem fizet, ha lopás esetén az autó pótkulcsa véletlenül az autóban maradt vagy az autót szakszerűtlenül üzemeltették (pl. túlterhelték, szabálytalanul átalakították, stb.) Soha nem tartsd a gépjárműben az autó forgalmi engedélyét, törzskönyvét, szerviz könyvét, pótkulcsát, a riasztó, vagy az indításgátló tartalékvezérlőjét, mert azokat a biztosító kárszakértője rendelkezésére kell bocsájtani, hiányuk a kártérítés megtagadását vonhatja magával!

Egy dolgot azonban a CASCO sem tud, de szerencsére arra ott van a GAP érték és vételár biztosítás, olvass tovább!

GAP érték és vételár biztosítás

Az érték vagy vételár biztosítás egy újfajta termék a piacon, segítségével kiküszöbölhető az autó értékvesztéséből adódó alacsonyabb biztosítási kifizetések kockázata. Működése egy egyszerű példán keresztül szemléltethető. Ha egy újonnan 5 millió forintért hitelre vásárolt autót 3 éves korában ellopnak, a CASCO ebben az esetben (az önrészen kívül természetesen) kifizeti az autó lopáskori értékét, ami legyen mondjuk 3 millió Ft. Fennállhat az a faramuci helyzet, hogy a hitel teljes visszafizetéséhez még összesen 4 millió forintra lenne szükség. Ebben az esetben a szerencsétlenül járt tulajdonos autó nélkül marad, ráadásul van még 1 millió forintos tartozása a pénzintézet felé. A GAP biztosítás pont az ilyen helyzetekben nyújt segítséget, megtéríti az újkori számlás érték és a káresemény idején aktuális forgalmi érték közötti különbséget.

Tudni kell, hogy a vételár biztosítást az autó vásárlását követően 90 napon belül meg kell kötni és szükségeltetik mellé egy teljes körű CASCO biztosítást is. Elsősorban új autókra kötik, de akár 5 éves gépkocsira is igényelhető ez a fajta biztosítás. Biztosítónként eltérőek az értékhatárok, új gépjármű vásárlása esetén az autó értéke jellemzően maximum 20-30 millió Ft lehet, használt autóknál viszont maximum 10 millió Ft.

Az autóddal kapcsolatos biztosítások ügyintézését mostantól az Carnotie autókezelő alkalmazásán és weboldalán keresztül is elvégezheted a további hasznos szolgáltatások mellett. Nincs más dolgod, mint gyorsan és egyszerűen regisztráld be a gépjárműved. Ezt követően az autó teljeskörűen menedzselhető online, legyen szó üzemanyagköltségek vezetéséről, elektronikus online szervizkönyvről, autó értékbecslésről, szerviz kereséséről vagy éppen biztosításkötésről.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Van a kötelező biztosításon felül más biztosításod az autódon?

Van CASCO / GAP biztosításom.
Csak KGFB-m van.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat