Tudástár / Biztosítás / Mi az az értékcsökkenési kártérítés és mikor jár neked?

Mi az az értékcsökkenési kártérítés és mikor jár neked?

2022.06.17. Ujj Péter Tamás


Egy összetört, majd megjavított autó már nem ér annyit, mint korábban. Ennek fedezésére való az értékcsökkenési kártérítés, de kevesen ismerik és még kevesebben élnek vele.

Rohanó életünk túlzsúfolt útjain sűrűn előfordulnak a koccanások, a kisebb-nagyobb autóbalesetek. A vétlen résztvevők kárát ezekben az esetekben a vétkes járművezető kötelező biztosítójának a terhére rendezik. Csekély vigasz, hogy az ártatlan félnek nem kerül pénzébe a javítás, amikor az autója már nem fog annyit érni, mint a balesetet megelőzően.

értékcsökkenési kártérítés

Mi az az értékcsökkenési kártérítés?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény értelmében a károkozó felelősségbiztosításának a károsult teljes kárát köteles megtérítenie, beleértve a gépjárműben bekövetkezett értékcsökkenést is. Hiszen hiába állítják helyre a járművet, a sérülés maradandó nyomait nem lehet maradéktalanul eltüntetni. 

A deformálódott elemeket cserélni kell, amelyeket javítani lehet, azokat fényezni szükséges, így örökre magán hordja majd az autó a billogot. És ki tudja a lemezek alatt mennyire sérült a technika, vajon fog-e idő előtt rozsdásodni, egy esetleges következő balesetben fog-e elvárható biztonságot nyújtani az autó. Egyszóval egy korábban sérült jármű már nem ér annyit, mint előtte. Ennek kompenzálására való az értékcsökkenési kártérítés.

A jogszabály ellenére a biztosítók maguktól nem fizetnek

Egy balesetet követően a biztosítók kárszakértői felkeresik a vétlen autós sérült járművét, majd készítenek egy javítási kalkulációt. Sajnos a megállapított összegben jelemzően csupán a várható helyreállítási költségek szoktak szerepelni, az autó értékének csökkenését kompenzáló összeg már nem. 

Leel-Őssy Lóránt, az értékcsökkenési kártérítésre szakosodott karteritesed.hu alapítótársa szerint évente megközelítőleg 100 ezer károsult tarthatna igényt a kompenzációra. De nem teszik, mert vagy nem tudnak az értékcsökkenési kártérítés létezéséről, vagy nem akarnak szembeszállni a biztosítótársaságokkal.

Ki jogosult az értékcsökkenési kártérítésre?

Annak ellenére, hogy a vonatkozó jogszabályban nincsen korra vagy futásteljesítményre vonatkozó feltétel, a biztosítók sok vétlen autóst eleve kizárnak az értékcsökkenési kártérítésből. A hat évesnél idősebb és/vagy 60 ezer kilométernél többet futott autók esetében nem hajlandók megfizetni a kompenzációt. Miután ez alapvetően jogellenes gyakorlat, az idősebb, esetleg értékesebb veterán autók esetében sem lehetetlen vállalkozás megigényelni a jogosan járó extra pénzt, hiszen az minden vétlen autósnak jár.

Hogyan lehet igényelni az értékcsökkenési kártérítést?

A vétlen autósnak az értékcsökkenési kártérítésre, illetve a balesetben felmerült minden egyéb extra kiadásának a visszatérítésére irányuló kérvény benyújtására 5 év áll a rendelkezésére. Az értékcsökkenési kártérítés igénylésének módja biztosítónként eltérő lehet, ezért az ügyintézés pontos menetét a károkozó biztosítójánál vagy a MABISZ-nál lehet megérdeklődni.

Jellemzően egy formanyomtatványt kell eljuttatni az érintett társasághoz, amelyhez javasolt egy igazságügyi járműszakértő által készített értékkalkulációt is mellékelni, amely hiteles alapjául szolgálhat a felmerült igénynek. Sikeres elbírálás esetén az értékkalkuláció elkészítésének több ezer, esetenként több tízezer forintos díja szintén visszajár a vétlen autósnak.
 

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Vettél már igénybe értékcsökkenési kártérítést?

Igen, volt rá példa.
Nem, mert nem tudtam róla, hogy ilyen létezik.

Forrás:
karteritesed.hu

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat