Tudástár / Járműelemzés / Fogtunk-e csalót a lekérdezések során?

Fogtunk-e csalót a lekérdezések során?

2022.06.21. Ujj Péter Tamás


Szakembereink már több ezer autót ellenőriztek online. Ennyi idő alatt horogra akadt már néhány szélhámos – de vajon az előélet-elemzés erről szól?

Egy neves, autóelőélet-lekérdezéseket futtató cég nemrég még azzal kampányolt, hogy segítségükkel leleplezhetőek a csalók a használtautó-piacon. Ennek a kampánynak a hazai autós média egy jelentős része is felült, és lépten-nyomon csalókat, csaló kereskedőket “lepleztek” le. Ha egy autóról kiderül, hogy korábban karambolos volt, ráadásul a kárösszeg alapján feltételezhető, hogy az egész autót a romjaiból kellett újjávarázsolni, akkor kijelenthető, hogy a hirdető egy csaló, mindenkit csak át akar verni? Egyáltalán, az autóelőélet-elemzést arra találták ki, hogy elkapjuk vele a simlisk
edőket? 

járműelemzés

Minél idősebb egy használt autó, a múltjában annál több a homályos folt, annál több az ismeretlen részlet és annál nehezebb visszakövetni az előéletét. Mindez igaz a korábbi sérülések, esetleg a futásteljesítmény-manipulálás valószínűségére is. Egy idősebb gépjárműnek számtalan korábbi tulajdonosa lehetett már. Ki tudja, mennyit hajtották, vigyáztak-e rá és megadták-e neki a kellő karbantartást. Ki tudja, ki mit csinált vele, ki mit buherált rajta vagy törte esetleg össze. Annak az esélye, hogy egy járműnek problémás múltja van, folyamatosan nő az évek számával együtt.

Amikor egy autóról kiderül, hogy van takargatnivalója visszatekert kilométeróra vagy káresemény formájában, az nem feltétlenül a mostani tulajdonos/hirdető sara, ahogy az sem, ha erről nem ad pontos tájékoztatást a hirdetésben vagy szóban. Elképzelhető, hogy ő maga sem tud róla. Nem jelenthető hát ki, hogy ő egy csaló és rács mögé való! Mi, akik napi szinten járműelemzéssel foglalkozunk és számtalan problémás gépjárművel találkozunk, örülünk, hogy a megrendelőinknek hasznos információkkal szolgálhatunk. A szándékunk pontosan ez: segíteni szeretnénk a döntésben.  A csalók leleplezése, netán elkapása, megbüntetése nem a mi feladatunk. 

Senkinek ne legyenek illúziói! Nem egyszerű elkapni (rajtakapni) azokat a rosszhiszemű személyeket, akik szándékosan manipulálják az autók futásteljesítményét, szándékosan nem gyári technológiával állítanak talpra súlyosan sérült autókat vagy „felejtik el” visszaszerelni a baleset után a légzsákokat és szánt szándékkal tévesztik meg a vásárlókat. A hatóságok feladata felderíteni és elkapni a bűnözőket, mi csupán annyit tehetünk, hogy a lehető legtöbb adatot megadjuk a lekérdezett autóról és ezzel hozzásegítjük a vásárlókat a legjobb döntés meghozatalához.

A járműelőélet-kutatás feladata nem a leleplezés, hanem a tájékoztatás, célja, hogy fény derüljön azon múltbéli eseményekre, amelyek intő jelként szolgálhatnak a vásárlást megelőzően. A járműelemzés sem mindenható, nem mindig képes felfedni mindent egy autó múltjáról, de a semminél lényegesen több. Mit tudhatunk meg pontosan a segítségével? Az alábbi listában pontról-pontra végigvesszük azokat az előnyöket, amelyeket a lekérdezés nyújt az ügyfeleinknek.

Az Alvázinfó Járműelőéleti Vizsgálat segítségével:

  • megismerhető egy gépjármű gyári eredeti felszereltsége, amellyel kiszűrhető, ha a hirdetésben hibásan adták meg az extrákat vagy esetleg bizonyos tételek kiszerelésre kerültek, az autót átalakították;
  • tájékozódni lehet a gépkocsi pontos paramétereiről kezdve a kerékmérettől a csomagtér űrtartalmán át egészen a hivatalos fogyasztásig;
  • láthatóvá válnak a hivatalosan rögzített káresemények, mely alkatrészek sérültek, milyen mértékű volt a sérülés és mekkora volt a kár értéke;
  • megtudható a gépjármű reális piaci értéke, ugyanis az elemzés részeként készül egy EUROTAX-értékbecslés is kiegészítve a piaci átlagárral, így könnyebben megállapítható, hogy megéri-e a vételárat;
  • a hivatalos bejegyzéseknek köszönhetően fény derülhet futásteljesítmény-manipulációra; valamint
  • kiderül, ha az autó nemzetközi körözés alatt áll.

Hozzon bármilyen eredményt is a szakértő kollégáink által saját kezűleg összeállított járműelőéleti-elemzés, nem célunk valakit eltántorítani a vásárlástól vagy éppenséggel rábeszélni az autóra. Mi csupán szeretnénk megadni mindenkinek a lehető legtöbb hiteles információt, amellyel meghozható a bölcs döntés. Mindazonáltal úgy gondoljuk, hogy a lekérdezésünk már számtalanszor óvta meg ügyfeleinket egy-egy kétes gépjármű megvásárlásától vagy éppen ellenkezőleg, erősítette meg bennük, hogy az autó igenis jó vétel lehet.

Hiszünk benne, hogy az információ jelent mindent a használtautó-piacon és az ismert, lekövethető előéletnél nincsen értékesebb tudás. Ha autóvásárlás előtt állsz, feltétlenül kérj járműelőélet-elemzést, hiszen nincsen veszíteni valód, bármit is találjunk, mindenképpen nyersz vele. Ha a gépjárműnek van takargatnivalója, akkor azért, ha pedig nem találunk problémát, akkor azért. Ne feledd azonban, hogy az ismert előélet csak az érem egyik oldala és nem helyettesítheti, maximum kiegészítheti az alapos átvizsgálást! Kínálunk professzionális helyszíni állapotfelmérést is, kérd bátran szakembereink segítségét abban is, hogy megtaláld a legjobb vételeket!

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat