Tudástár / Járműelemzés / Hogyan ne vegyél törött autót?

Hogyan ne vegyél törött autót?

2022.11.15. Carnotie


Törött autót senki nem akar venni (kivéve a karosszéria-lakatosok). Mégis minden törött autót eladnak előbb-utóbb. Neked csak arra kell figyelned, hogy ne te legyél a vevő. Kérdezd le az autó alvázszáma alapján a kártörténetet!

A használtautó-vásárlás az autóhoz értők számára is jelenthet kihívást. Egy ilyen bonyolult műszaki tárgy esetében több tízezer alkatrész harmonikus együttműködésére van szükség ahhoz, hogy azt mondhassuk: az autó hibátlan. A műszaki hiányosságok, hibák, kopott alkatrészek azonban cserélhetőek, javíthatóak, pótolhatóak. Egy balesetben megsérült váz azonban már komoly biztonsági kockázatot rejt magában a felhasználók számára.

Az önhordó karosszériánál, ami a modern személygépkocsi-gyártásban ma gyakorlatilag egyeduralkodó, a terhelést a kocsiszekrény egésze viseli. Az önhordó karosszériákat ma leggyakrabban acéllemezből készítik, szilárdságáról a lemezek elrendezése gondoskodik. Egy parkolási balesetnél többnyire nem sérül más, csak a karosszéria külső takaróelemei.

Autó előélet lekérdezés
Autó előélet lekérdezés

Komolyabb balesetnél azonban már a gépkocsi váza, felfüggesztési pontjai is sérülhetnek. Ilyenkor a szakszerű javítás a sérüléstől függően talán még megoldást jelenthet, de sokszor a sérülés olyan mértékű, hogy szakszerű javítása gazdaságilag értelmetlen lenne. Ilyenkor jönnek sokszor a bizonytalan hátterű műhelyek, ahol csak annyira javítják meg az autót, hogy felületes szemlélőnek ne tűnjön fel az eredeti sérülés nagysága.

Ezek a javítások azonban jó eséllyel gyengítik a karosszériát, és nem viselnek el még egy balesetet. Ami azt is jelenti, hogy az autóban utazók nem bízhatnak abban, hogy az autó karosszériája megvédi őket egy ütközésnél. És ez az, amit minden használtautó-vásárló szeretne elkerülni, saját maga vagy családja testi épségét senki nem akarja kockáztatni, bármennyire is csábító az ajánlat.

Ezért érdemes a kiválasztott modellel megismerkedni először az online térben. Az autó előélet lekérdezésre épített rendszerünk segítségével könnyedén felderítheted a kiszemelt példányok múltját, előéletét. A részletes jelentésből kiderül, ha egy korábbi nagyobb karambol után állították talpra vagy ha bármilyen egyéb probléma van vele. A kézhez kapott elemzés rögtön megmutatja, ha nem igazán érdemes egy autót megnézni élőben, se pedig megvásárolni.

Hogyan találom meg a jármű alvázszámát?

Az alvázszám lekérdezése szükséges a járműinformációk eléréséhez, ezért jó tudni, hol érdemes keresni. Az alvázszámot általában biztonságos helyeken helyezik el, hogy ne sérüljön meg. A leggyakoribb helyek, ahol az alvázszám ellenőrzése lehetséges:

  • a motorblokk elején,
  • a szélvédő mögött,
  • a vezetőoldali ajtóoszlop belső oldalán,
  • az első kerékjárati ív belső oldalán (régebbi járműveknél),
  • a tűzfal (egyes régebbi járműveknél).

De az alvázszám szerepel a jármű okmányain is, például a forgalmi engedélyen és a biztosítási kötvényen. 

Egy online kártörténeti lekérdezés azonban nem mindenható, ezért nem helyettesítheti a megvásárlásra kiszemelt jármű helyszíni, műszeres felmérését. Azonban jó támpontot ad ahhoz, hogy adott esetben hol kell keresni a hibát, és hogy érdemes-e szakszervizben is átvizsgáltatni-e a járművet.

Legutóbbi használtautó-vásárlásodkor lekérdezted az autó előéletét?

Igen, legalább 1 rendszerben lekérdeztem az autó előéletét.
Nem, de a következő alkalommal nem lesz vétel autó előélet lekérdezés nélkül.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat