Tudástár / Járműelemzés / A legmegbízhatóbb és a legtöbb információval szolgáló kártörténeti elemzést keresed? Van egy jó hírünk!

A legmegbízhatóbb és a legtöbb információval szolgáló kártörténeti elemzést keresed? Van egy jó hírünk!

2022.06.21. Ujj Péter Tamás


Olyan magasra tettük a lécet, hogy rövidesen a vetélytársak is ezt fogják másolni.

A használtautó-vásárlás során három alapvető dolgot kell kideríteni a kiszemelt járművel kapcsolatban. Az első és talán legfontosabb az autó állapota. Ismered a mondást: „Nem kilométert veszünk, hanem állapotot.” Ezzel alapvetően egyetértek, de messze nem ilyen egyszerű a történet. Mindenesetre lehet egy autó korosabb, lehet magasabb a futásteljesítménye az átlagnál, ha becsületesen karbantartották és vigyáztak rá, akkor ténylegesen jó vétel lehet.

Mégis, a második fontos tényező, amit ellenőrizni kell, az a futásteljesítmény. Miért olyan fontos? Azért, mert akárki akármit mond, egy autó elhasználódásának mérőszáma – a kora mellett – igenis a futott kilométer. Minél nagyobb ez a szám, annál kopottabb a motor, annál többet kapott a futómű, annál több sérülés érhette a karosszériát, annál nagyobb eséllyel törték alaposan össze, annál többször használták az extráit és így tovább és így tovább. 

Kártörténeti lekérdezés
Kártörténeti lekérdezés

Végül, de nem utolsó sorban, elengedhetetlen az autó kártörténetének a lekérdezése. Megannyi rémtörténet kering a használtautó-piacon arról, hogy nem túl becsületes haszonlesők menthetetlenül összetört roncsokat állítottak ismét talpra és verték át velük embertársaikat. Hogy megérje nekik, nem gyári technológiával javították a balesetes járműveket, talán még a légzsákokat sem szerelték vissza. Sajnos ezek nem rémtörténetek, hanem a rideg valóság. Isten óvja azokat, akik ezután ismét karamboloznak az ilyen trehányul összerakott autókkal. Éppen ezért védekezni kell a csalók ellen!

A biztosítótársaságok adatbázisainak mélyén eltárolt információk, valamint a hivatalos autószervizek hozzáférhetetlen adatai, amelyek alapján betekintést lehetett nyerni egy-egy jármű baleseti előéletébe, sokáig szinte elérhetetlenek voltak az egyszerű átlagember számára. Mára szerencsére jelentősen javult a helyzet, sokan sokat tesznek azért, hogy bárki számára elérhetővé váljanak ezek a kritikus információk.

Igaz, létezik állami ingyenes gépjármű lekérdezési lehetőség, de a JSZP-ben csak általános adatokat találhatsz, azokat is 2019. utánról. Ha részletes kártörténetre is szükséged van használtautó-vásárlás előtt, akkor erősen javasolt némi befektetés, ld. az alábbiakat. 

A European Car Data House Zrt-nél (ECDH) tevékenykedő tapasztalt szakemberekből álló csapattal a hátunk mögött egyike vagyunk azon szolgáltatóknak, akik képesek bárki számára hozzáférést biztosítani a fontos adatokhoz. Tény azonban, hogy teljesen objektíven vizsgálva, valamennyi szolgáltató közül mi kínáljuk a legrészletesebb adatokat az ügyfelek számára.

A baleseti lefedettség kifejezetten fontos!

A hazai baleseti és kártörténeti információkon túl 27 további európai ország adataihoz van hozzáférésünk, így a magyar rendszámmal rendelkező autók mellett a külföldről behozott gépjárművek is bátran lekérdezhetőek a rendszerünk segítségével.

Országok listája: Magyarország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Tudd meg pontosan, hogy milyen sérülések érték az autót!

Nem minden szolgáltató kártörténeti elemzéséből tudod meg a sérülés részleteit. Úgy gondoljuk, hogy önmagában nem elegendő megtudni azt, hogy az autó sérült-e korábban egy balesetben, érte-e természeti csapás bármikor vagy meg rongálták-e az évek során. Létezik elemzés, ahol az ügyfél kizárólag a sérülés tényéről kap információt, de további részletek egyáltalán nem derülnek ki a számára. Éppen ezért mi a következő extra információkkal szolgálunk alvázszám lekérdezés után:

 • a baleset vagy esemény időpontja
 • a baleset vagy esemény helyszíne (ország)
 • a sérülés helye az autón (sematikus rajzzal kiegészítve)
 • a cserélt alkatrészek listája
 • a javított alkatrészek listája
 • kárérték-becslés

Hisszük, hogy korrekt tájékoztatást csak akkor kaphatnak az ügyfeleink egy autó kártörténetéről, ha megismerhetik a kár becsült értékét is. Nem elegendő a baleset tényéről tájékoztatást kapni, nem elegendő a sérült alkatrészek listáját megmutatni, azt is fel kell fedni, hogy hozzávetőlegesen mekkora lehetett a kárérték. Hozzáértő kollégáink a rendelkezésre álló adatok alapján kiszámolják, mennyibe kerülhetett helyreállítani az autót. Így válik teljessé a kép, csak ily módon lehetséges valóban jó döntést hozni egy használt autó megvásárlását illetően.

Ilyen egyszerűen működik a kártörténeti elemzésünk*:

 1. Látogass el a kártörténeti elemzés oldalára
 2. Add meg az alvázszámot
 3. Add meg a kért adatokat
 4. Fogadd el az Adatvédelmi nyilatkozatot és az ÁSZF-et
 5. Kattints a „Megrendelés” gombra
 6. A SimplePay rendszerén keresztül tudsz fizetni
 7. A számlát és az elemzést a megadott emailre küldjük


*Az elemzés csak akkor szolgál információkkal, ha a lekérdezett autó részese volt olyan eseménynek, amely során biztosítói kárrendezésre került sor. A nem hivatalosan kijavított sérülésekről egyik szolgáltató sem tud érdemben tájékoztatást nyújtani. Emiatt lehet fontos része minden használtautó-vásárlásnak a helyszíni szakértői állapotfelmérés, amely során felszínre kerülnek a korábbi javítások.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Milyen segítséget kérnél használtautó-vásárláskor?

Hozzáértőbb rokonomat, ismerősömet vagy szomszédomat kérném meg.
Független szakértőt, szervizest vagy márkaszervizt kérnék fel segítségül.

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat