Tudástár / Járműelemzés / A szakember mint nélkülözhetetlen láncszem a használtautó-vásárlás folyamatában

A szakember mint nélkülözhetetlen láncszem a használtautó-vásárlás folyamatában

2022.06.21. Ujj Péter Tamás


A hozzáértés, a szakértelem és a tapasztalat semmivel sem pótolható egy autó átvizsgálása során.

„Hallom, amit mondasz, de egy szavadat sem értem” – hangzik el azok szájából, akik egy adott témához egyáltalán nem értenek. Ez nem szégyen, hiszen, ha másról folyna a diskurzus, bizonyára ők lennének a hozzáértőbb személyek. Van, aki ehhez ért jobban, más máshoz, olyan pedig nincs, hogy valaki mindenhez konyít. Ez így van rendben.

Az internet világában azonban bárki lehet szakértője egy témának, csak kicsit utána kell járnia a legfontosabb tudnivalóknak. De vajon ez tényleg mindig így van? Ha valaki használtautó-vásárláson töri a fejét, elég, ha elolvas néhány cikket és kiokosítja magát a témában? A fellelhető ellenőrzőlistákat követve elvileg akárki átvizsgálhat egy autót. Nézi majd, de vajon látni is fog? Észre fogja venni, amit észre kell venni?

járműelemzés

Megnézheted a világ összes videóját a témában, átrághatod magad az összes releváns fórumon, de itt bizony szükség van tapasztalatra, a munkával terepen eltöltött évekre, évtizedekre. Nincs könnyebb, gyorsabb vagy egyszerűbb út. A használtautó-vásárlás ugyan nem kvantumfizika, mégis, miután sok pénz elköltéséről van szó, senkinek sem szabad félvállról vennie!

Mit tud a tapasztalt szakember, amit az egyszeri autóvásárló biztosan nem? Nos, az autók rendkívül összetett, komplikált szerkezetek, és ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább igaz ez a megállapítás. Ezernyi problémájuk, rendkívül költséges bajuk lehet, amelyek a felületes, nem hozzáértő szemlélődő előtt sok esetben rejtve maradnak. Csak az veszi észre az árulkodó jeleket, aki tudja, mit keressen, aki képes összefüggésében látni és vizsgálni a gépjárművet.

A szakembert nem azért fizeted, hogy helyetted végigmenjen az ellenőrzőlistán, hanem azért, mert ő tudja, milyen árulkodó jeleket keressen a lemezek alatt, mert fejből ismeri a legtöbb itthon is megtalálható típus gyenge pontját, gyermekbetegségét és mert nem dől be a szokásos neppertrükköknek, mint például a legőzborotvázott motortér, a szilikonnal befújt gumiabroncsok vagy az újrabőrözött kormánykerék.

A Helszínelő szolgáltatásunknál kizárólag szakirányú képesítéssel és sokéves tapasztalattal rendelkező gépjármű kár- és műszaki szakértők dolgoznak, akik egy előre meghatározott, nagyon szigorú szempontok alapján összeállított, sztenderdizált vizsgálati protokollt követve minden részletre kiterjedően vizsgálják át az autót, a látottakról jegyzőkönyvet készítenek és mindent fotókkal is dokumentálnak.

Munkatársaink a feltárt hibákról és hiányosságokról minden esetben írásos formában tájékoztatják az ügyfeleket, akik ennek köszönhetően megalapozott és biztosan megfontolt döntést tudnak hozni az autó megvásárlásával kapcsolatban. A néhány ezer forintos kiadás lesz a legjobb befektetés, ha a megvásárolni kívánt gépjárműről kiderül, hogy rejtett hibái vannak, amelyek a későbbiekben számtalan problémát, idegeskedést okoznának, kijavításuk pedig súlyos összegekbe kerülnének.

A helyszíni állapotfelmérés nem csupán akkor nagy segítség, ha autót szeretnél vásárolni, hiszen eladáskor is éppúgy hasznos. Egy szakember által készített elemzéssel a kézben tökéletesen és hitelt érdemlően alá lehet támasztani az értékesíteni kívánt gépjármű értékét. Tapasztalataink azt mutatják, hogy függetlenül a feltárt hibáktól, a vásárlók nagyobb hajlandóságot mutatnak egy rejtett hibáktól mentes gépkocsi megvásárlására, mint egy hibátlannak hirdetett, de ismeretlen állapotú gépjárműére.

Ha hasznodra volt ez a cikk, vagy sikeresen vezeted a Carnotie-n az autód szerviztörténetét, értékelj minket a Google segítségével!

Tedd zsebre az autód...

... és intézz el mindent, ami az autózással kapcsolatos, kényelmesen, egy helyen!

Regisztrálom az autómat